Home » D:News » Exploatarea ilegală a minelor de lapis lazuli finanţează insurgenţa afgană

Exploatarea ilegală a minelor de lapis lazuli finanţează insurgenţa afgană

Publicat: 12.06.2016
Lapis lazuli, un amestec de minerale de culoare albastru intens, se găseşte în cantităţi foarte mari în minele din provincia muntoasă Badakhshan.

Insurgenţii afgani obţin 20 de milioane de dolari anual din exploatarea ilegală a minelor de lapis lazuli aflate în nord-estul ţării, avertizează ONG-ul britanic Global Witness, care solicită încadrarea acestei pietre semipreţioase în categoria „minereu provenit din zone de conflict”.

Lapis lazuli, un amestec de minerale de culoare albastru intens, se găseşte în cantităţi foarte mari în minele din provincia muntoasă Badakhshan. Această regiune izolată a devenit scena confruntărilor violente dintre talibani, anumiţi lideri locali şi grupările din zonă care-şi dispută controlul asupra minelor şi a profitului pe care acestea le generează, subliniază organizaţia Global Witness, într-un raport.

Minele de lapis lazuli din Badakhshan sunt esenţa unei probleme care afectează întreaga ţară. Exploatarea minieră este cea de-a doua sursă de venit ca importanţă pentru talibani. Dar aceştia nu sunt singurii care pot profita, ele pot suscita interesul grupării Stat Islamic, ai cărei luptători sunt implantaţi cu precădere în estul Afganistanului, avertizează ONG-ul britanic, care solicită clasarea pietrei de lapis lazuli în categoria minereurilor din zone de conflict. Comercializarea acestor resurse este reglementată în anumite ţări.

Piatra de lapis lazuli este folosită pentru bijuterii, obiecte de artă sau mobilier iar exploatarea sa, dacă ar fi mai bine reglementată de către autorităţi, ar putea finanţa sistemul de sănătate, forţele de securitate sau sectorul educaţional afgan, aflate în cădere liberă – estimează autorii raportului.

Afganistanul dispune de rezerve uriaşe de gaz, petrol şi minereuri, a căror valoare depăşeşte 1.000 de miliarde de dolari. Corupţia şi proasta gestionare a violenţelor împiedică însă companiile miniere străine să investească în această ţară şi fac ca aceste zăcăminte să devină sursa de finanţare cea mai importantă a grupărilor extremiste, concluzionează Global Witness.

Sursa: Rador

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase