Prima pagină D:News

Cercetătorii au descoperit cum a evoluat saliva. Primatele deţin o genă specială

Oana Bujor 08.30.2016 | ● Vizualizări: 575
Sursa foto: Katarina Gondova/ 123fr     + zoom
Galerie foto (2)

O nouă analiză genetică oferă indicii despre modul în care a evoluat saliva oamenilor şi a celorlalte primate.

Cercetătorii din Statele Unite ale Americii şi din Grecia au analizat o genă numită MUC7, prezentă la oameni şi primate. Acest cod genetic aparţine uneia dintre proteinele descoperite în salivă, care poate lubrifia gura pentru ca oamenii să poată înghiţi, mesteca şi vorbi, precum şi pentru ,,prinderea'' bacteriilor dăunătoare.

În cadrul MUC7 se regăsesc multiple fragmente de ADN. Cercetătorii sunt interesaţi de modul în care  aceste gene numite repetări în tandem ar fi ajutat primatele să dezvolte diferite specii de salivă care i-au ajutat să se adapteze diferitelor diete alimentare.

Comparând genomul diferitelor mamifere, cercetătorii au descoperit că un mănunchi de proteine MUC7 au evoluat diferit la primate. Această zonă a proteinei combate fungii.

De asemenea, experţii au observat că, în timp ce oamenii deţin cinci sau şase copii ale fragmentelor de ADN, gena este uşor diferită faţă de aceea a altor primate. În gena lor MUC7, gorilele au între patru şi cinci ramuri ale ADN-ului, cimpanzei au cinci, iar urangutanii şase şi şapte.

Este neobişnuit ca membrii unei singure specii să aibe numere variabile ale repetiţiilor în tandem. În cazul salivei primatelor, gena MUC7 a fost stimulată să se schimbe la fiecare specie, bazându-se pe tipul de bacterii pe care le ingerează. ,,Repetarea în tandem ar putea fi o cale majoră prin care diferite gene din genom se adaptează la mediul înconjurător,'' a declarat coautorul Duo Xu de la Universitatea Buffalo.

Sursa: Popular Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Tag-uri: analiza | evolutie | genetica | saliva