Home » D:News » A murit Vera Rubin, savantul care a confirmat existenţa materiei întunecate

A murit Vera Rubin, savantul care a confirmat existenţa materiei întunecate

A murit Vera Rubin, savantul care a confirmat existenţa materiei întunecate
Publicat: 30.12.2016
Pe 25 decembrie, la vârsta de 88 de ani, s-a stins din viaţă Vera Rubin, descoperitoarea materiei întunecate.

Vera Rubin, astronomul american care a confirmat existenţa materiei întunecate, s-a stins din viaţă la vârsta de 88 de ani, pe data de 25 decembrie 2016.

Prima dată, existenţa acestei materii a fost propusă de astrofizicianul Fritz Zwicky în anii ’30, dar Rubin este cea care a confirmat ipoteza acestuia. Observaţiile făcute de cercetătoare în anii ’70 au fost întâmpinate cu scepticism, dar au fost confirmate în deceniile care au urmat.

Materia întunecată este invizibilă şi imposibil de detectat deoarece nu absoarbe sau emite lumină, de aceea nici până în ziua de astăzi nu se ştie cu exactitate din ce este alcătuită.

Dovada existenţei sale a venit atunci când astronomii au început să cântărească galaxiile şi au observat că sunt mult mai grele decât s-a crezut iniţial. Vera Rubin a lucrat cu un nou spectograf pentru a determina că stelele de la margine se mişcă mai rapid decât s-a observat, întrucât primele calcule au utilizat doar materia vizibilă. Se susţine că această diferenţă de viteză se datorează materiei întunecate.

Descoperirea lui Rubin a fost prezentată în 1980 într-o lucrare influentă care a susţinut ideea că materia întunecată este un mister esenţial pe care astronomii trebuie să îl rezolve.

Sursa: Curiosity

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Prima imagine cu materia întunecată din Univers? Fizicienii nu au o explicaţie pentru ce au văzut în centrul galaxiei noastre

Astronomii au descoperit o galaxie ce orbitează Calea Lactee

Astronomii au descoperit o nouă galaxie. Sistemul stelar are o caracteristică deosebită

Misterul materiei întunecate ar putea fi, în sfârşit, DESCIFRAT după o descoperire a danezilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase