Home » D:News » Lipsa somnului ar putea dubla riscul mortalităţii

Lipsa somnului ar putea dubla riscul mortalităţii

Lipsa somnului ar putea dubla riscul mortalităţii
Publicat: 29.05.2017
Lipsa de somn poate dubla riscul de a muri de un atac de cord sau accident vascular cerebral la persoanele cu multipli factori de risc cardiovascular, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul mărit sau diabetul zaharat, indică un studiu publicat miercuri.

Cercetătorii au selectat aleatoriu 1.344 de adulţi, cu o vârstă medie de 49 de ani, 42% dintre aceştia fiind de acord să-şi petreacă o noapte în laborator. Conform testelor şi examinărilor, peste 39% dintre participanţi prezentau cel puţin trei dintre factorii de risc ce constituie împreună sindromul metabolic, precizează autorii, al căror studiu a fost publicat în revista American Heart Association.

În timpul unei supravegheri de 16 de ani, în medie, 22% dintre aceşti oameni au murit. Persoanele cu sindrom metabolic, care au dormit mai puţin de şase ore în laborator, aveau de 2,1 ori mai multe şanse de a muri de un atac de cord sau de un accident vascular cerebral în timpul celor 16 ani, în comparaţie cu cei care nu prezentau aceşti factori de risc cardiovascular, informează Rador

De asemenea, aceşti oameni prezentau un risc de 1,99 ori mai mare de a muri din orice cauză, comparativ cu cei care nu sufereau de sindrom metabolic. Acei participanţi cu acest sindrom şi care dormeau peste şase ore pe noapte prezentau un risc de 1,49 mai mare de a muri decât subiecţii mai sănătoşi. Autorităţile medicale le recomandă adulţilor să doarmă şapte-opt ore pe noapte. Potrivit autorilor, acesta este primul studiu care măsoară durata de somn într-un laborator. Până acum, cercetătorii s-au bazat pe răspunsurile participanţilor la un chestionar. 

Citeşte continuarea pe Rador

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase