Home » D:News » Un belgian stabilit în România cultivă cel mai scump condiment din lume. Care este suma imensă la care poate ajunge un kilogram de şofran

Un belgian stabilit în România cultivă cel mai scump condiment din lume. Care este suma imensă la care poate ajunge un kilogram de şofran

Publicat: 14.06.2017
Un belgian dintr-o localitate Caraş-Severin cultivă şofran pe o suprafaţă mai mică decât o jumătate de hectar, cel mai scump condiment din lume, care se poate vinde şi cu 30.000 de euro kilogramul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vincent de Busson s-a stabilit în localitatea Berzovia, din judeţul Caraş-Severin, în urmă cu doisprezece ani, după ce s-a însurat cu o româncă, scrie Mediafax.

În urmă cu patru ani, Vincent a luat decizia de a încerca să cultive şofran, supranumit “aurul roşu” şi considerat cel mai scump condiment din lume, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. Începutul nu a fost uşor, pentru că a fost nevoie ca planta să fie aclimatizată. După doi ani de încercări, bulbii de şofran au fost adaptaţi climei din România.

“Am adus bulbii din Belgia, eu sunt de acolo, am venit în judeţul Caraş-Severin în urmă cu doisprezece ani, sunt însurat acolo. Procesul de plantare a trebuit adaptat la clima din România, noi am găsit variante, iar acum bulbii de şofran sunt adaptaţi. Este foarte greu să cultivi şofran în România, pentru că nu putem să folosim ierbicid, pesticid şi nici îngrăşământ chimic. Asta este cea mai mare dificultate în cultura de şofran şi totul se face manual, pentru a fi un produs biologic. Asta necesită multă muncă fizică”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Vincent de Busson.

Foto: Mediafax

Belgianul stabilit în Banat spune că, în prezent, cultivă şofran pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi îşi propune ca, în perioada următoare, să extindă suprafaţa cultivată la trei, patru hectare. “Aurul roşu” cultivat în judeţul Caraş-Severin ajunge, în principal, în Belgia, dar şi la unele restaurante de lux din România.

“Vând şofranul în străinătate, pe piaţa din România suntem la început, este foarte puţin cunoscut şofranul şi cred că este important de transmis cum se foloseşte şi la ce se foloseşte şofranul. În Belgia am vândut şofranul, am cunoştinţe acolo, şi colaborăm cu un restaurant din Bucureşti, care cumpără şofran de la mine. În România eu nu ştiu să fie un producător mare de şofran, adică care să cultive cel puţin jumătate de hectar”, ne spune Vincent de Busson.

“Aurul roşu” se vinde şi cu 30.000 euro kilogramul

Preţul “aurului roşu” este unul condimentat. În funcţie de calitate, un singur kilogram de şofran ajunge să coste şi 30.000 de euro.

Foto: Mediafax

“Preţul variază în funcţie de calitate şi de cantitate. Sunt patru categorii de calitate pentru şofran. Calitatea variază de la an la an, în funcţie de soare, de vreme, de ploi. Cel mai mic preţ este de 5.000 euro la kilogram, cel mai mare este de 30.000 de euro la kilogram. Poţi să începi cu 500 de metri pătraţi, cu 2.000 de metri pătraţi, cu un hectar pe care să cultivi şofran. După patru ani, cine a făcut investiţii, foloseşte bulbii plantaţi iniţial pentru a mări suprafaţa. Investiţia minimă este de 4.000 – 5.000 de euro”, explică belgianul stabilit în localitatea Berzovia.

Vincent de Busson poate recolta cel mult un kilogram de şofran, cultivat pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi.

Şofranul este considerat cel mai scump şi mai valoros condiment din lume. Pentru un singur kilogram de “aur roşu” trebuie recoltate între 130.000 şi 250.000 de flori, din care se reţin doar stigmatele. În bucătărie, poate fi folosit în supe şi la preparatele cu fructe de mare, la orezuri, dar şi la prăjituri.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Condimentul mai scump ca aurul: 65 de dolari gramul

Cel mai mare preparat culinar din lume provine din Imperiul Persan

Care sunt cele mai scumpe deserturi din lume

Cum arată înainte de recoltare alimentele exotice preferate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase