Home » D:News » Proteinele vegetale, un plus pentru sănătate

Proteinele vegetale, un plus pentru sănătate

Proteinele vegetale, un plus pentru sănătate
Publicat: 06.04.2018
O dietă echilibrată se bazează în primul rând pe varietatea de alimente care să ofere corpului nostru vitaminele, fibrele şi proteinele de care are nevoie.

Proteinele joacă un rol extrem de important în buna funcţionare a organismului, având un rol esenţial în menţinerea echilibrului hormonilor, pielii, părului şi musculaturii, acţionând ca un combustibil pentru organism în producerea de energie. Principalele surse de proteine rămân carnea şi peştele, însă le putem găsi în mare proporţie şi în alte alimente precum cerealele şi leguminoasele, mai ales că în ultima vreme din ce în ce mai multe persoane îmbrăţişează dieta vegană.

Leguminoasele precum lintea, mazărea, fasolea, năutul sau soia, nu ar trebui să lipsească din meniul nostru, fiind cele mai bogate produse vegetale în proteine. Năutul conţine aproximativ 25% proteine, iar soia aproximativ 50%.

„Cercetări realizate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe tema diferenţelor dintre proteinele din carne şi proteinele vegetale au demonstrat că acestea din urmă pot fi considerate o sursă sustenabilă. Deşi multe alimente conţin proteine, niciunul nu are în componenţa sa toţi amioacizii esenţiali pentru organism, într-o cantitate suficientă. În acest context, sursele vegetale de proteine beneficiază de avantajul că pot fi combinate, asigurând astfel o sursă de proteină completă”, a spus dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Alte surse importante de proteine sunt somonul şi ouăle. Somonul conţine acizi graşi Omega 3, nutrienţi importanţi pentru menţinerea sănătăţii, fiind bogat în proteine de calitate. O porţie de somon conţine aproximativ 25 g de proteine. Calitatea proteinelor se stabileşte în funcţie de cantitatea de aminoacizi şi gradul acestora de digerare, indicatori care ne arată că cea mai bună proteină pentru organismul uman este proteina din ou.

Cerealele precum grâul, secara, orzul, ovăzul, porumbul, meiul sau orezul, consumate simplu, fără adaos suplimentar de zahăr, pot să ne ofere aportul de energie, nutrienţi şi proteine de care are nevoie organismul nostru.

Berea poate contribui la rândul ei, printr-un consum moderat, la asigurarea de nutrienţi necesari organismului, fiind produsă în totalitate din: drojdie de bere, apă, hamei şi cereale.
Deşi cel mai des întâlnită cereală folosită la fabricarea berii este orzul, maeştrii berari, pentru a obţine gustul şi aroma dorite, aleg de multe ori să includă în reţetele de fabricare şi alte cereale: grâu, orez, porumb sau ovăz. Indiferent de tipul lor, cerealele rămân o importantă sursă de proteine. Proteinele din bere au rol şi în formarea spumei, ca urmare a interacţiunii acestora cu acizii de hamei.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Marte are o influență surprinzătoare asupra climei Pământului
Marte are o influență surprinzătoare asupra climei Pământului
Atmosfera Pământului ar putea ajuta la susținerea vieții pe Lună
Atmosfera Pământului ar putea ajuta la susținerea vieții pe Lună
O nouă cercetare a descoperit unul dintre cele mai vechi ritualuri ale mayașilor
O nouă cercetare a descoperit unul dintre cele mai vechi ritualuri ale mayașilor
O planetă cu orbită ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
O planetă cu orbită ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
Obiceiul care face diferența pentru sănătate. Este mai important decât dieta și sportul!
Obiceiul care face diferența pentru sănătate. Este mai important decât dieta și sportul!
Nostradamus, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. A fost profet sau şarlatan?
Nostradamus, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. A fost profet sau şarlatan?
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”
Care este principala diferență dintre super-gripă și răceală?
Care este principala diferență dintre super-gripă și răceală?
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi