Home » D:News » Tipurile şi complicaţiile diabetului. Cum evoluează afecţiunea

Tipurile şi complicaţiile diabetului. Cum evoluează afecţiunea

Tipurile şi complicaţiile diabetului. Cum evoluează afecţiunea
Publicat: 04.04.2018
Diabetul se află în topul primelor afecţiuni care provoacă decesul. Diabetul este o tulburare a organismului asociată cu o glicemie peste limitele normale şi reprezintă o epidemie majoră la nivel mondial. 60-70% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta neuropatie diabetică sau pierdere a sensibilităţii la piciorul diabetic, amputaţia la persoanele cu diabet zaharat fiind de 10 până la 20 de ori mai frecventă decât amputaţia la persoanelor fără diabet.

În România, 56% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 şi tip 2 suferă de neuropatie diabetică, iar, conform specialiştilor internaţionali, riscul de deces la 5 ani al unui pacient cu un ulcer plantar este de 2.5 ori mai mare decât riscul unui pacient cu diabet care nu are un ulcer plantar.

Ulcerele piciorului diabetic sunt cauzate de diferiţi factori care, în final, conduc la distrugerea pielii: neuropatii diabetice periferice şi autonome, boli vasculare, îngrijire inadecvată a piciorului, încălţăminte inadecvată.

Managementul şi tratamentul piciorului diabetic reprezintă o provocare din cauza spectrului larg de complicaţii care contribuie la creşterea riscului de amputaţii la nivelul membrelor inferioare. În urma unui studiu realizat pe 17.530 pacienţi români cu diabet s-a concluzionat că, aşteptând mai mult de o lună de la debutul simptomelor până la prezentarea la medic, creşte semnificativ riscul complicaţiilor piciorului diabetic.

Tipuri de diabet

Sunt cunoscute patru tipuri de diabet zaharat, de departe cel mai frecvent întâlnit fiind diabetul zaharat tip2, boala de care suferă  11 % dintre românii cu vârsta între 20 şi 80 ani ( conform studiului PREDATOR publicat în 2014 ).

“Diabetul de tip 2 are la bază două defecte metabolice majore prezente în proporţii variabile : deficitul secreţiei de insulină din celulele beta pancreatice şi rezistenţa la insulină a ţesuturilor (hepatic, adipos, muscular) şi se află în strânsă corelaţie cu obezitatea şi supraponderalitatea, fiind diagnosticat de regulă la adulţi şi în context asimptomatic’’, precizează dr Cornelia Giba, medic specialist endocrinolog, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice pentru Ce se întâmplă, doctore?

În ordinea prevalenţei, pe locul următor se află diabetul zaharat de tip 1, care se defineşte prin lipsa absolută a insulinei în organism. “Acest tip de diabet debutează cel mai frecvent la copii şi adolescenţi şi are gravitate deosebită, asta pentru că este  o boală incompatibila cu viaţa în lipsa insulinoterapiei’’, adaugă specialistul.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase