Home » D:News » Tu ştii care este punctul tău de echilibru?

Tu ştii care este punctul tău de echilibru?

Tu ştii care este punctul tău de echilibru?
Publicat: 01.05.2018
Odată venirea căldurii, tot mai multe persoane se plâng de astenie, oboseală, lipsa de energie şi vitalitate, în special după ora prânzului atunci când resursele acumulate în timpul nopţii par să se epuizeze mai repede.
În opinia profesoarei de yoga Dana Ţupa, toate aceste stări se instalează atunci când nu am reuşit să ne centrăm punctul de echilibru personal pentru o perioadă mai lungă de timp, iar starea de disconfort creşte exponenţial. Acest punct diferă de la om la om, iar de regulă se regăseşte într-una dintre cele 3 regiuni ale corpului: în abdomen, în piept sau în zona capului. Punctul de echilibru personal este acel punct în care ne simţim “acasă”, acolo unde ne simţim compleţi, de unde ne extragem forţa personală şi starea de bine.
“Cea mai simplă modalitate de găsire a acestui punct de echilibru este să stăm relaxaţi (o putem face întinşi sau pur şi simplu stand comod într-un fotoliu) şi să ne mutăm atenţia pe rând în aceste 3 zone pentru minim 2 minute: abdomen, piept şi cap. Acolo unde simţim stare de bine şi confort, reprezintă punctul nostru de echilibru. Pentru mai multă siguranţă repetăm exerciţiul, până când avem dovadă repetitivă a acestui punct”, explică profesoara de yoga Dana Ţupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International din Statele Unite.
 
După ce am identificat punctul nostru de echilibru, următoarea fază este de obţinere a centrării. Întâi de toate, trebuie să aprofundăm câteva noţiuni elementare despre chakre – acei 7 centri energetici ai omului, dispuşi de-a lungul coloanei vertebrale. Astfel, Muladhara se află în zona perineului, Svadishtana deasupra osului pubian, Manipura se află în zona ombilicului, Anahata în zona pieptului, Vishuddha în zona gâtului, Ajna în mijlocul frunţii şi Sahasrara în creştetul capului
 
Exerciţiul presupune corelarea atenţiei cu respiraţia prin chakre, de jos în sus şi de sus în jos, astfel:
 
1. Stăm pe un scaun având spatele drept, tălpile pe podea, palmele pe genunchi cu faţă în sus şi începem să respirăm pur şi simplu prin fiecare chakra, de la Muladhara spre Sahasrara.
 
2. Alegem un număr de respiraţii pe fiecare chakra, dar minim 5. Cu alte cuvinte, acest număr de respiraţii se păstrează pentru fiecare chakra în parte. Cum respirăm? Exact ca şi când nările noastre ar fi situate în chakra respectivă şi pe acolo intră aerul, incărcat cu energie. Nu contează că nările noastre sunt la nivelul capului, ci atenţia care este focus în chakra respectivă. Vom simţi cum acestea se energizează pe rând.
 
3. Centrarea se face păstrând atenţia strictă în zona punctului personal de echilibru şi respirând după cum urmează: ne imaginăm cum din acel punct de echilibru personal se deschid două tuburi în sensuri opuse: sus-jos. Pe inspiraţie absorbim energie din ambele sensuri exact ca două furtune de aspirator, iar pe expiraţie o concentrăm în punctul de echilibru. Respiraţia se face pe minim 3 minute.
 
Dana Ţupa este Expert Yoga Teacher acreditat la Yoga Alliance  International USA cu cea mai înalta calificare, E-RYT500.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase