Home » D:News » 7 din 10 români nu au fost niciodată la un consult neurologic, fiind expuşi riscului apariţiei bolii Parkinson

7 din 10 români nu au fost niciodată la un consult neurologic, fiind expuşi riscului apariţiei bolii Parkinson

7 din 10 români nu au fost niciodată la un consult neurologic, fiind expuşi riscului apariţiei bolii Parkinson
Publicat: 08.07.2018
Boala Parkinson este cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă din ţara noastră, are un impact major asupra calităţii vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora, dar majoritatea românilor nu au fost niciodată la un control neurologic.

 Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson continuă acţiunile de educare şi conştientizare prin lansarea campaniei “Boala Parkinson îţi dă lumea peste cap”, cu un studiu realizat la nivel naţional şi care a scos la iveală o serie de informaţii interesante.

Conform studiului, intitulat “Aţi auzit de Boala Parkinson?”, realizat online pe un eşantion reprezentantiv populaţiei utilizatorilor de Internet din România din mediul urban,  doar 5 din 10 respondenţi au încadrat afecţiunile neurologice pe lista bolilor care afectează populaţia în vârstă, pe locul 4 după afecţiuni cardiovasculare, reumatism şi afecţiuni oculare.

Cât este de cunoscută bola Parkinson

În ceea ce priveşte notorietatea Bolii Parkinson, studiul a arătat că românii sunt familiarizaţi cu ceea ce înseamnă această afecţiune, 90% dintre respondenţi declarând că au auzit despre Boala Parkinson, iar 69% au încadrat corect Boala Parkinson în categoria afecţiunilor neurologice. Mai bine de jumătate dintre respondenţi au ştiut faptul că cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în intervalul de vârstă 51-70 de ani. În privinţa cauzelor, 45% dintre respondenţi au identificat factorul genetic, în timp ce 35% au spus că nu se cunoc cauzele exacte, iar 30% consideră că Boala Parkinson este o consecinţă a procesului natural de îmbătrânire.

Câţi dintre români cunosc toate simptomele bolii Parkinson?

80% dintre participanţii la studiu au recunoscut simptomul cel mai cunoscut al acesteia:  tremorul. Cu toate acestea, doar o mică parte dintre respondenţi au putut recunoaşte alte simptome  frecvente şi adeseori ignorate, precum: pierderea echilibrului şi a coordonării mişcărilor – 55% dintre respondenţi, lentoare în efectuarea tuturor mişcărilor – 36% dintre respondenţi, rigiditate musculară – 30% dintre participanţi şi mersul şovăitor – 2 din 10 respondenţi.

În ceea ce priveşte simptomele non-motorii, doar 30% dintre persoane au făcut legătura şi cu alte simptome care apar în cazul Bolii Parkinson, precum oboseala, tulburările de somn, depresia.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase