Home » D:News » Un truc ştiinţific popular a fost explicat de cercetători. De ce produc plasmă strugurii aflaţi la microunde?

Un truc ştiinţific popular a fost explicat de cercetători. De ce produc plasmă strugurii aflaţi la microunde?

Un truc ştiinţific popular a fost explicat de cercetători. De ce produc plasmă strugurii aflaţi la microunde?
Publicat: 23.02.2019
Un truc pirotehnic în care strugurii amplasaţi într-un cuptor cu microunde încep să scoată flăcări a fost explicat de către cercetători.

Trucul popular la târgurile ştiinţifice şi în videoclipurile de pe Youtube este realizat astfel: un strugure este tăiat în două jumătăţi legate între ele de o mică bucată de coajă, iar apoi sunt amplasate într-un cuptor cu microunde.

După ce cuptorul este pornit la putere maximă, în locul unde cele două jumătăţi sunt conectate începe să iasă foc. Deşi mulţi cercetători au încercat să explice fenomenul, până acum nu a fost obţinută o ipoteză completă, scrie Mail Online.

 

Un nou studiu, însă, realizat de o echipă de specialişti canadieni, arată modul în care fenomenul este declanşat de către moleculele încărcate ce conţin sodiu şi potasiu. Echipa a utilizat o combinaţie de imagine termică şi simulări computerizate ale câmpurilor electromagnetice pentru a explica fizica din spatele scânteilor generate de strugurii aflaţi la microunde.

Experimentele cu mărgele de apă şi hidrogel, împreună cu simulările computerizate ale câmpurilor electromagnetice pentru a arăta că zona în care coaja este unită, nu joacă un rol atât de important pe cât se credea anterior. Rezonanţa electromagnetică a dus la apariţia unor puncte cu molecule „ionizate” ce generează plasmă, un gaz extrem de fierbinte, conductiv electric. Abilitatea apei de absorbţie a microundelor contribuie la formarea „punctelor fierbinţi”.

Mai simplu, microundele sunt captate în cavităţile dintre struguri. „Dacă luăm doi dintre aceşti struguri şi îi apropiem unul de celălalt, nu mai există un sistem independent, ci avem un sistem în care cele două – pe care le numim cavităţi – comunică între ele”, a declarat Thomas Volz, profesor din cadrul Universităţii Macquarie din Sydney.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

8 trucuri incredibile care încalcă legile fizicii – FOTO

Oamenii de ştiinţă au descoperit un truc simplu prin care îţi poţi aminti orice

Ştiinţa din spatele celui mai inedit truc cu lumânări – VIDEO

Cum poţi să devii mai inteligent cu ajutorul unui truc simplu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase