Home » D:News » Festivalul George Enescu, în pericol de a nu mai fi organizat

Festivalul George Enescu, în pericol de a nu mai fi organizat

Festivalul George Enescu, în pericol de a nu mai fi organizat
Publicat: 27.02.2019
Valer-Daniel Breaz, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a declarat că este posibil ca instituţia pe care o conduce să ajungă în imposibilitatea de a organiza şi desfăşura anumite manifestări, precum şi şi Festivalul Enescu. Declaraţiile au fost făcute marţi, într-o conferinţă de presă dedicată bugetului pe 2019 al MCIN.
„E un buget considerat nu doar de mine, ca ministru, ci şi de cei implicaţi un buget suficient de mare”, a declarat ministrul.
 
Creşterea bugetului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) de la 806 milioane de lei, în 2018, la peste 1 miliard de lei (1.006.225 mii lei), în 2019, a fost tema de bază a prezentării susţinute de ministru marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, scrie Mediafax.
 
Principala creştere ar veni din suma alocată de la bugetul de stat, de 970,44 milioane de lei, faţă de 740,27 de milioane de lei în 2018. Acestei sume i se adaugă 34,92 de milioane de lei din venituri proprii şi 850.000 de lei din fonduri externe nerambursabile.
 
Programul naţional de restaurare a monumentelor istorice este una dintre priorităţile ministerului pentru 2019, Breaz subliniind o creştere a bugetului pentru acesta la 40 de milioane de lei, de la 7,3 milioane de lei în 2018.
 
Dintre proiectele finanţate din fonduri externe rambursabile, se împart 30 de milioane de lei între Opera Naţională Bucureşti, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul de Artă al României, Muzeul Kalinderu, reabilitarea Sălii Omnia a Centrului Naţional al Dansului, toate din Capitală, şi reabilitarea Sălii Omniadin Craiova.
 
O sumă de 300.000 de lei merge spre Programul PA 16/RO 12 Conservarea şi revitalizarea patrimoniului şi Programul PA17/ RO13 Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european, din fonduri externe nerambursabile post-aderare.
 
Proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 beneficiază de 102,8 milioane de lei, în timp ce 30 de milioane de lei merg spre Festivalul Internaţional „George Enescu”.
 
Bugetul ministerului pe 2019 mai prevede 6,4 milioane de lei pentru organizarea evenimentelor programate cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
 
Printre programele prevăzute pentru finanţare se numără participarea la Expoziţia Internaţională de Artă – Bienala de la Veneţia 2019, cu 700.000 de lei, Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei Sighet şi Memorialul Revoluţiei – Decembrie 1989, cu 1,9 milioane de lei, în timp ce suma de 2 milioane de lei este alocată pentru participarea la târgurile de carte internaţionale.
 
Dintre proiectele depuse de Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021, MCIN îşi asumă finanţarea celor depuse în 2018, cu suma de 4,5 milioane de lei.
 
„Din păcate, suntem într-un moment în care nu avem încă semnat bugetul”, a spus ministrul. „Vom aştepta să vedem decizia Curţii Constituţionale. În momentul de faţă, legea ne permite să facem doar cheltuieli cu salarizarea, respectiv cheltuieli pentru utilităţi”, a explicat ministrul.
 
„E posibil să ajungem în imposibilitatea de a desfăşura anumite manifestări şi trebuie să aduc aici în discuţie şi Festivalul Enescu”, a mai spus Valer Breaz.
 
„Nu există nicio chestiune din punctul de vedere al întocmirii bugetului, este doar o răutate”, a fost de părere ministrul, care a arătat cu degetul spre „cine a trimis bugetul la Curtea Constituţională”, respectiv preşedintele Klaus Iohannis.
 
Referitor la restituirea donaţiilor pentru sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, ministrul a declarat: „Banii încasaţi prin trezorerie au fost returnaţi în proporţie de 99% în luna decembrie”. Termenele pentru restituirea donaţiilor, stabilite iniţial pentru 31 decembrie 2018, au fost prelungite cu un an, până pe 31 decembrie 2019, potrivit unui comunicat al ministerului din ultima lună a anului trecut.
 
În conferinţa de marţi, ministrul a mai spus că nu dispune de informaţii privind data exactă până la care ar trebui semnat bugetul ca să nu existe întârzieri pentru cheltuielile legate de Festivalul Enescu, dar estimează că nu ar fi probleme dacă proiectul ar fi aprobat până pe 10 martie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase