Home » D:News » Ministrul Cercetării anunţă că România a finalizat negocierile pentru programul cadru Horizon Europe

Ministrul Cercetării anunţă că România a finalizat negocierile pentru programul cadru Horizon Europe

Ministrul Cercetării anunţă că România a finalizat negocierile pentru programul cadru Horizon Europe
Publicat: 13.06.2019
Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, a declarat că România a finalizat negocierile pentru programul cadrul Horizon Europe în doar trei luni de negocieri între Parlamentul European, Comisie şi Consiliul European, în timp ce programul anterior de finanţare a cercetării a fost negociat în 18 luni.

Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc a precizat, miercuri, că în perioada în care România a deţinut Preşedinţia la Consiulul U.E s-a reuşit finalizarea programului cadrul Horizon Europe în doar trei luni de zile de negocieri, comparativ cu perioada în care s-au desfăşurat etapele programului anterior, Horizon 2020, finalizat în 18 luni, potrivit Mediafax.

„Ce este foarte important, din punctul nostru de vedere, este faptul că Preşedinţia României a reuşit să finalizeze programul cadru Horizon Europe după doar trei luni de negocieri între Parlamentul European, Comisie şi Consiliul European. Ca să vă faceţi o idee, programul anterior Horizon 2020 a fost negociat în 18 luni, România a reuşit în doar trei luni să încheie aceste negocieri şi să genereze cadrul administrativ de finanţare a cercetării, în toate domenile, evident şi în domeniul nanotehnologiei”, a spus Nicolae Hurduc.

El a declarat în contextul în care România are nenumărate proiecte şi specialişti de vârf în micro şi nanotehnologii, că aceştia vor fi susţinuţi în sensul relansării industriei de electronică în România atât prin intermediul strategiei 2021-2027, cât şi prin programele de finanţare disponibile în momentul actual.„Aici probabil că în strategia 2021-2027 pe care am început să o pregătim la nivelul ministerului, vor putea fi trasate concret nişte direcţii strategice de dezvoltare a cercetării în aceste domenii, dar prin programele de finanţare pe care le avem în momentul de faţă, noi încurajăm colaborarea între institutele de cercetare şi întreprinderi”, informează ministrul.

Nicolae Hurduc a precizat că din totalul celor patru grant-uri lansate recent, două au fost repartizate către transferul tehnologic, în ideea stabilirii unei legături între oamenii de ştiintă şi întreprinderi.„Din cele patru categorii de grant-uri care au fost lansate în competiţie chiar zilele trecute, două sunt desemnate transferului tehnologic, deci încercăm să apropiem oamenii de ştiinţă de întreprinderi, astfel încât să putem transfera ideile de la faza de laborator, către faza de producţie”, a spus ministrul Cercetării.

Ministrul Cercetării a declarat că evenimentul EuroNanoForum 2019 este foarte important în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Europei, conferinţă dedicată nanoştiinţelor şi nanomaterialelor în care au fost angrenaţi peste 500 de cercetători din Europa şi întreaga lume. „Astăzi (miercuri, n.r) are loc o conferinţă foarte importantă în cadrul preşedinţiei României la Consiliul Europei legată de nanomateriale . Este vorba despre EuroNano Forum 2019 o conferinţă care presupune paticiparea a peste 500 de persoane nu numai din Europa ci din întreaga lume discutându-se principalele aspecte legate de nanoştiinţe şi nanomateriale”, informează ministrul.

Potrivit aceleiaşi surse, domeniul naoştiinţelor este unul extrem de actual şi important în contextul dezvoltărilor tehnologice permanente care au loc în aceste vremuri. „Este foarte important domeniul nanoştiinţelor şi cred că este cel mai bun exemplu telefonia mobilă . Toate ecranele telefoanelor şi televizoarele includ aceste probleme legate de nanotehnologii , este aşa numita lume invizibilă pe care noi nu o vedem de aceea este momentul unei revoluţii a lumii invizibile aşa mai poartă denumirea domeniul nanotehnologiilor pentru că discutăm de lumea la nivel atomic, nivel pe care nu îl putem vedea nici măcar cu ajutorul microscoapelor de mare putere”, a precizat Nicolae Hurduc.

Ministrul Cercetării a spus că nanotehnologiile sunt extrem de utile şi în domeniul biomedical, atât în sensul eliberării controlate a medicamentelor, cât şi în sensul generării de nanoţesuturi articiale. El a precizat că această dezvoltare va duce în timp la situaţia în care oamenii nu vor mai sta la coadă pentru transplanturi, întrucât s-au făcut deja primii paşi spre încercarea generării de organe cu ajutorul celulelor umane proprii.„Nanotehnologiile sunt de asemenea foarte importante în domeniul biomedical. Eliberarea controlată de exemplu a medicamentelor face parte din domeniul nanotehnologiilor.Nanotehnologiile sunt utilizate în generarea de nanoţesuturi artificiale, chiar imprimantele 3D care a auzit toată lumea recent la Tel Aviv a fost fabricată să spunem prima inimă artificială funcţională cu ajutorul imprimantelor 3D. Probabil că oamenii nu vor mai trebui să stea la coadă pentru transplanturi ci cu ajutorul celulelor proprii, celulelor stem din propriul organism vor putea fi generate organe care în anumite condiţii nu sunt funcţionale în anumite momente pentru persoanele bolnave. Această conferinţă este foarte importantă pentru următoarea perioadă în domeniul acesta atât de important al nanotehnologiilor”, a conchis ministrul.

La Palatul Parlamentului a avut loc miercuri cea de-a noua ediţie a conferinţei europene EuroNanoForum2019- Nanotehnologia şi progresul materialelor avansate în perspectiva programului Orizont 2020 şi dincolo de el, aceasta fiind cel mai important forum european în domeniu. La eveniment au fost prezenţi peste 500 de cercetători şi experţi de top de la centre internaţionale de elită.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase