Home » D:News » Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân în mai multe localităţi din România

Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân în mai multe localităţi din România

Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân în mai multe localităţi din România
Publicat: 02.10.2019
Peste 1.000 de femei din mediul rural vor fi testate gratuit în următoarele două luni pentru depistarea cancerului mamar, de către medici şi studenţi la Medicină, în cadrul celei de-a şasea ediţii a caravanei „Nu am făcut destul”, potrivit unui comunicat de presă remis Descopera.ro. Campania din acest an se derulează în 14 sate din judeţele Timiş, Hunedoara, Arad, Satu Mare şi Bihor.

Pe lângă testările pentru cancerul de sân (examinare clinică, ecografie mamară, mamografie), medicii şi studenţii voluntari fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale aluniţelor suspecte, spirometrii pentru a verifica funcţia plămânilor, asigură calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) şi fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei).

Campania de testare şi informare „Nu am făcut destul” este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România (APCR).

„Încercăm în acest fel să ajungem noi la cei care nu reuşesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lăsăm pe nimeni de izbelişte. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, a afirmat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

În România, peste 3.000 de femei mor din cauza cancerului mamar, tocmai pentru că nu este decoperit la timp. În lipsa unui program naţional de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialiştii trag un semnal de alarmă şi le îndeamnă pe femei să îşi facă lunar o autoexaminare şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

„E foarte important să depistăm cazurile în situaţii curabile. Acest lucru înseamnă succes terapeutic, dar şi costuri mai mici pentru sistemul national de sănătate. Clar, rezultatele se văd. Din păcate, nu avem încă în România un program naţional de screening pentru depistarea cancerului de sân, în ciuda promisiunilor repetate din partea autorităţilor.”, explică dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

O femeie din şapte are o problemă medicală la sâni

Experienţa din anii trecuţi a caravanei arată o femeie din 7 are o problemă medicală la sâni, însă refuză să meargă la la doctor, fie de frică, fie de ruşine. În judeţele din Moldova, medicii au descoperit că 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni, iar anul trecut, în judeţele din Ardeal, au fost depistate două cazuri de cancer mamar, peste media europeană care e de 1 caz la 1.000 de testări.

„Prevenţia nu se face cu promisiuni, aşa cum crede Ministerul Sănătăţii. Se face cu efort, cu implicare, cu seriozitate, cu un plan naţional şi mai ales cu o finanţare corectă. Noi nu am primit până acum din partea Ministerului decât promisiuni”, atrage atenţia Cezar Irimia.

Din 2014, de la prima ediţie a campaniei, caravana a trecut prin 25 de judeţe. Au fost implicaţi peste 250 de voluntari şi au fost testate 5.408 de persoane din mediul rural.

Calendarul campaniei „Nu am făcut destul 2019”

  • 5 octombrie – Dudeştii Noi, judeţul Timiş;

  • 6 octombrie – Teliucu Inferior, judeţul Hunedoara;

  • 12 octombrie – Semlac, judeţul Arad;

  • 13 octombrie – Petriş, judeţul Arad;

  • 18 octombrie – Botiz, judeţul Satu Mare;

  • 19 octombrie – Amaţi, judeţul Satu Mare;

  • 26 octombrie – Brusturi, judeţul Bihor;

  • 27 octombrie – Telechiu, judeţul Bihor;

  • 2 noiembrie – Ghiorac, judeţul Bihor;

  • 3 noiembrie – Dobreşti, judeţul Bihor;

  • 9 noiembrie – Hinchiriş, judeţul Bihor;

  • 10 noiembrie – Coleşti, judeţul Bihor;

  • 16 noiembrie – Hăşmaş, judeţul Arad;

  • 17 noiembrie – Beliu, judeţul Arad.

Mai multe detalii despre campanie şi programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro/.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase