Home » D:News » Anunţul doctorului Alexandru Rafila despre virusul gripal din China care se transmite de la om la om

Anunţul doctorului Alexandru Rafila despre virusul gripal din China care se transmite de la om la om

Publicat: 21.01.2020
Anunţul doctorului Alexandru Rafila despre virusul gripal din China care se transmite de la om la om
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), dr. Alexandru Rafila a spus că în curând vor apărea şi în România teste rapide care să depisteze virusul gripal care a dus la decesul a şase persoane, în China.

Conform sursei citate, aceste teste ar putea, cel mai probabil, să fie disponibile la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

„În momentul de faţă au devenit disponibile teste pentru identificarea infecţiei cu acest virus, dar gândiţi-va că discutăm despre un organism care abia a fost izolat. Mai durează până când vor fi disponibile teste comerciale, le numim noi. Deci există un acces limitat la teste, în momentul de faţă. Dar cred că în curând vom avea şi în ţară nostra şi poate chiar la Institutul „Matei Balş”, teste care să poată depisteze acest tip de virus”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Alexandru Rafila.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte măsurile luate de limitarea extinderii, acestea sunt unele generale pe care trebuie să le ia autorităţile, care se iau mai ales în China, acolo unde se manifestă numărul cel mai mare de cazuri.

„Înseamnă, practic, identificarea pacienţilor şi a contactelor acestor pacienţi, supravegherea lor, tratarea într-o zona în care să facă puţin probabilă răspândirea infecţiei. (….) Sunt la aeroporturi, aeroporturile care au curse directe cu regiunea afectată din China, pe de o parte, care înseamnă, de fapt, identificarea pacienţilor febrili, care ar putea să vină din zona afectată şi ar putea să aducă această afecţiune în ţară în care ajung. În momentul de faţă nu avem decât patru cazuri şi trei ţări care au fost afectate. Mă refer la Coreea de Sud, Japonia şi Thailanda”, a adăugat preşedintele SRM.

Mai mult, sursa citată a punctat că nu există cazuri semnalate în Europa sau în America de Nord.

„În America de Nord există trei aeroporturi care monitorizează călătorii care vin din regiune sau care au zboruri directe cu aceste regiune. Probabil că, în curând, şi în satele din Uniunea Europeană vor începe monitorizarea celor care vin din aceste zone şi cazul persoanelor suspecte, se vor lua măsuri de tratament şi de izolare, încât infecţia să nu se transporte mai departe”, spune Rafila.

Şase persoane au decedat din cauza unei forme severe de pneumonie cauzată de noul tip de coronavirus identificat în China, a anunţat marţi presa de stat din această ţară, citată de BBC.

OMS a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial şi a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.

De altfel, Ministerul Afacerilor Externe a lansat, marţi, o atenţionare de călătorie în provincia Hubei, Wuhan, din China, unde există un focar de pneumonie virală cauzată de coronavirus şi recomandă românilor să evite deplasările în această zonă.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit OMS. Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit uşor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul care se răspândeşte în China se transmite de la o persoană la alta, a declarat luni Zhong Nanshan, un expert din cadrul Comisiei guvernamentale chineze pentru Sănătate Publică, citat de cotidianul Corriere della Sera.

Autorităţile chineze au anunţat că în ultimele două zile au depistat 139 de noi cazuri de infecţie cu noul tip de coronavirus, iar trei pacienţi au decedat.

Xi Jinping, preşedintele Chinei, a cerut „eforturi determinate” pentru oprirea răspândirii virusului, subliniind că măsurile antiepidemice sunt „prioritare”.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase