Home » D:News » Directorul misiunilor spațiale umane al NASA a demisionat înainte de o lansare istorică

Directorul misiunilor spațiale umane al NASA a demisionat înainte de o lansare istorică

Autor: Adrian Popovici 05.22.2020
Directorul misiunilor spațiale umane al NASA a demisionat înainte de o lansare istorică
Doug Loverro, director al NASA, a demisionat la mai puțin de un an de la obținerea funcției.

Doug Loverro, director al NASA, a demisionat la mai puțin de un an de la obținerea funcției.

NASA a anunțat că Doug Loverro, directorul misiunilor spațiale cu echipaj uman a demisionat în data de 18 mai, după un mandat de doar un an. Poziția sa va fi ocupată interimar de unul dintre foștii săi adjuncți, Ken Bowersox, un fost astronaut al agenției, notează Space.

Experții explică faptul că această demisie vine într-un moment foarte sensibil pentru imaginea și pentru activitatea agenției: lansarea misiunii Crew Demo-2 pe care el ar fi trebuit să o supervizeze. Dat fiind faptul că, din anul 2011, NASA a apelat la Roscosmos pentru a-și transporta astronauții către și dinspre Stația Spațială Internațională, lansarea Demo-2, care ar trebuie să aibă loc în data de 27 mai reprezenta o revenire a programului spațial american.

Schimbarea conducerii Departamentului de Explorare și Misiuni Umane vine la doar câteva zile după o serie de critici pe care Loverro le-ar fi primit în legătură cu deciziile luate pentru Demo-2. 

O poziție stresantă

În ultimii ani, poziția de șef al Departamentului de Explorare și Misiuni Umane a trecut prin mâinile mai multor personaje, după demisia din iulie 2019 a lui Bill Gersteinmaier. Interimatul acestuia a fost asigurat tot de către Bowersox, până la numirea lui Doug Loverro. Dacă în cazul altor organizații această schimbare ar putea trece cu vedere, în cazul NASA e mai greu să facem asta. Și asta datorită programului spațial ambițios pe care NASA și l-a asumat și care ar trebui să ducă în doar patru ani la o nouă aselenizare și la construirea unei stații spațiale care să orbiteze Luna.

Detaliile demisiei sunt în mare necunoscute publicului larg, dar unele surse citate de către The Washington Post sugerează că ar putea fi vorba de modul în care Loverro ar fi gestionat contractul landerului pentru programul Artemis.

În comunicatul dat de NASA legat de această demisie sunt lăudate progresele acestuia legate de programul Artemis: „Conducerea sa în cadrul Programului ne-a apropiat de îndeplinirea obiectivului nostru de a pune prima femeie și următorul bărbat pe Lună în 2024. Loverro și-a dedicat mai mult de patru decenii din viață în slujba țării noastre și îi mulțumim pentru serviciul său și contribuția adusă agenției”.

Citește și:

NASA estimează la 35 de miliarde de dolari costurile programului Artemis
Programul Artemis ar putea include zboruri anuale
NASA oferă primele detalii concrete despre misunea Artemis pe Lună
Boeing a trimis către NASA o idee pentru un lander care să poată fi folosit în programul Artemis