Home » D:News » Particule de plastic descoperite, în premieră, în organele umane

Particule de plastic descoperite, în premieră, în organele umane

Publicat: 23.08.2020
Particule de plastic descoperite, în premieră, în organele umane
Microparticulele de plastic reprezintă un pericol pentru animalele și plantele din ecosistemele marine.

O echipă de cercetători a descoperit pentru prima dată microparticule de plastic, inclusiv PET și BPA, în organe umane.

Nanoplastic a fost descoperit în 47 de probe extrase din plămâni, ficați, spline și rinichi de oameni. Organele au fost oferite cercetătorilor de o bancă de țesuturi, transmite The Guardian.

Acest material se găsește acum peste tot pe planetă, de la adâncurile oceanelor și până la zăpada din Antarctica. Oamenii consumă alimente care includ plastic sau acumulează materialul prin respirație. Impactul asupra sănătății nu este, deocamdată, cunoscut.

Cercetătorii au descoperit zeci de tipuri de plastic în organele umane. Printre acestea se numără PET, folosit la realizarea de sticle pentru băuturi, și polietilenă, din care sunt fabricate pungi. Au găsit, de asemenea, BPA în toate cele 47 de probe. Bisfenol A este o substanță periculoasă pentru animale și oameni, potrivit US Environmental Protection Agency.

Suntem înconjurați de plastic

„Nu vrem să fim alarmiști, dar este îngrijorător faptul că aceste materiale non-biodegradabile care sunt peste tot se pot acumula în țesuturile umane și nu știm care sunt efectele posibile asupra sănătății”, a declarat Varun Kelkar, de la Arizona State University, membru al echipei care a realizat studiul.

Particulele de microplastic au 5 mm în diametru sau mai puțin. Particulele de nanoplastic, precum cele descoperite în organele umane, au mai puțin de 0,001 mm.

Citește continuarea pe Go4it!

Crustaceele mărunțesc și mai mult microparticulele de plastic din oceane

Microplastice descoperite în corpul unui animal care trăiește pe una dintre cele mai izolate insule din lume

Plasticul prezintă urme minime de degradare chiar și după 20 de ani, în adâncurile mării

Cercetătorii au descoperit că plouă cu peste 1.000 de tone de microplastice. Particulele minuscule au ajuns în atmosferă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase