Home » D:News » NASA folosește sticla pentru unele componente ale roverelor selenare

NASA folosește sticla pentru unele componente ale roverelor selenare

NASA folosește sticla pentru unele componente ale roverelor selenare
Cercetătorii explică faptul că sticla folosită a trecut cu brio de o serie de teste de siguranță. Credit foto: NASA/JPL
Publicat: 14.09.2020

Cercetătorii explică faptul că sticla folosită a trecut cu brio de o serie de teste de siguranță.

Oamenii de știință de la NASA adoptă o abordare neobișnuită asupra materialelor pe care le va folosi pentru roverele și landerele selenare. Mai exact, aceștia vor construi unele componente din sticlă metalică rezistentă, notează Futurism.

Din fericire, componentele din sticlă sunt mai rezistente decât am crede și au trecut de o serie de teste riguroase de durabilitate, potrivit unui comunicat de presă al NASA. Principalul motiv al evitării metalelor tradiționale acolo unde este posibil, spun oamenii de știință, este că piesele din acest material pot funcționa la temperaturi mult mai scăzute, permițând roverului să exploreze o parte mai mare a Lunii fără un consum excesiv de energie.

O serie de teste extreme ale NASA

Pentru a se asigura că materialul este la înălțimea standardelor, oamenii de știință ai NASA l-au supus unor teste extrem de violente de temperatură și durabilitate. Oamenii de știință au răcit sticla până la minus 173 grade Celsius pentru a simula temperaturile extreme pe care le-ar putea întâlni un rover, apoi au lansat tije de oțel către sticla metalică la viteze extrem de mari pentru a simula șocurile și zguduiri ale unei aterizări selenare.

Trecerea unor astfel de teste brutale reprezintă o reușită semnificativă, deoarece roverele construite din metal trebuie să evite părțile deosebit de reci și întunecate ale Lunii. Dar, cu componentele din această sticlă, roverele vor putea merge mult mai departe și vor putea să exploreze suprafețe mai mari.

„Acesta este un eveniment interesant, deoarece demonstrează atât rezistența mecanică a aliajului de sticlă metalică, cât și designul cutiei de viteze”, a declarat managerul de proiect al NASA, Peter Dillon, într-un comunicat. „Aceste unelte ar putea ajuta la potențialele operațiuni în timpul nopții selenare, în craterele umbrite permanent, în regiunile polare de pe Lună și pe lumile oceanice”.

Citește și:

Testele extreme la care NASA îşi supune navele spaţiale

Momentul în care NASA a testat propulsorul rachetei care va trimite oamenii pe Lună, în viitoarele misiuni Artemis

Anunțul șefului NASA după ce Rusia a refuzat să se alăture programului Artemis, de explorare a Lunii

Astronauții misiunii Artemis vor explora Luna la pas

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase