Home » D:News » China construiește un cosmodrom plutitor pentru viitoarele lansări de rachete

China construiește un cosmodrom plutitor pentru viitoarele lansări de rachete

China construiește un cosmodrom plutitor pentru viitoarele lansări de rachete
Sursa foto: China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC)
Publicat: 19.09.2020

China construiește un cosmodrom plutitor pentru a lansa rachete de pe coasta orașului Haiyang.

Proiectul „Eastern Aerospace Port” este dezvoltat de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), cel mai mare contractor pentru apărare al Chinei.

În afară de lansarea rachetelor mai mici, cosmodromul va fi folosit pentru construirea și mentenanța rachetelor, sateliților și a altor vehicule spațiale.

„Progrese semnificative” în construirea cosmodromului

Wang Xiaojun, directorul China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT), parte din CASC, a notat că deja s-au făcut „progrese semnificative” în construirea cosmodromului.

Prima lansare de pe apă a țării a avut loc în iunie 2019. O rachetă Long March 11 a decolat de pe o platformă mobilă, aflată în Marea Galbenă. Racheta avea peste 20 de metri în lungime și transporta sateliți de monitorizare meteorologică.

Ce avantaje aduce o lansare de pe apă

Lansarea de pe apă are numeroase avantaje. Recent, unul dintre propulsoarele unei rachete Long March 4B a explodat la întoarcerea înapoi pe Pământ, în apropiere de o școală. Prin comparație, o lansare de pe apă ar avea loc mult mai departe de orice zonă populată, informează Futurism.

Momentan, toată platformele de lansare ale Chinei sunt situate pe uscat, în Jiuquan, Taiyuan, Xichang, precum și la Wenchang, pe insula Hainan. Lansările din aceste locuri rezultă de obicei în căderea de diverse componente înapoi pe Pământ, astfel fiind necesare operațiuni ample de curățare.

De asemenea, SpaceX este interesată de construirea de cosmodromuri plutitoare pentru lansarea rachetelor Starship. De fapt, potrivit anunțurilor de locuri de muncă publicate în iunie, compania lui Elon Musk desfășoară deja eforturi pentru dezvoltarea acestor platforme.

Vă mai recomandăm să citiți și:

China a testat o rachetă care poate fi refolosită

SUA ar putea include o nouă companie din China pe ”lista neagră”

Oficiali de la Pentagon: Forțele aeriene ale Chinei devin o amenințare uriașă

Un malware preinstalat descoperit pe telefoane ieftine provenite din China

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase