Home » D:News » Țara în care un copil a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru blasfemie

Țara în care un copil a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru blasfemie

Țara în care un copil a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru blasfemie
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.09.2020

Un băiat de 13 ani din Nigeria a fost condamnat la 10 ani de închisoare, fiind acuzat de blasfemie deoarece ar fi folosit un limbaj inadecvat la adresa lui Allah. UNICEF blamează decizia şi susţine că pedeapsa contravine legislaţiei nigeriene.

Omar Farouq, în vârstă de doar 13 ani, a fost condamnat la 10 ani de închisoare de un tribunal Sharia din statul nigerian Kano. Acuzaţiile aduse băiatului au legătură cu limbajul inadecvat folosit cu referire la Allah în timpul unui conflict cu un prieten.

Sentinţa a fost pronunţată în luna august de aceeaşi instanţă care a condamnat-o la moarte şi pe Yahaya Sharif-Aminu, de 22 de ani, pentru blasfemie la adresa profetului Mohammed, spun avocaţii.

Decizia tribunalului a declanşat nemulţumire în ambele cazuri, pe fondul unor conflicte deja existente, accentuate de discrepanţele culturale şi de percepţiile distincte asupra drepturilor omului. Cu atât mai mult, pedeapsa lui Farouq încalcă şi Carta Africană a Drepturilor şi Bunăstării Copilului, precum şi Constituţia Nigeriană, susţine avocatul Kola Alapinni. Acesta a declarat pentru CNN că a intentat recurs în numele clientului său.

Autoritățile nu i-a dat acces avocatului la Farouq

De asemenea, Alapinni a precizat că autorităţile din Kano nu le-au permis nici lui, nici altor avocaţi care lucrează la cazul minorului, accesul la Farouq. „Blasfemia nu este recunoscută de legea nigeriană. Este incompatibilă cu Constituţia Nigeriei”, spune el.

UNICEF a emis o declaraţie în care îşi exprimă „profunda îngrijorare” cu privire la condamnare.
„Condamnarea acestui copil – Omar Farouk, în vârstă de 13 ani – la 10 ani de închisoare este greşită.(…) De asemenea, neagă toate principiile fundamentale, de bază, ale drepturilor copilului şi ale justiţiei copilului la care Nigeria – şi, implicit, statul Kano – s-a angajat”, a declarat Peter Hawkins, reprezentantul UNICEF în Nigeria, notează Mediafax.

UNICEF a cerut guvernului nigerian şi guvernului statului Kano să revizuiască urgent cazul şi să anuleze sentinţa, au declarat reprezentanții organizaţiei într-un comunicat.

Statul Kano, la fel ca majoritatea statelor predominant musulmane din Nigeria, practică legea Sharia alături de legea laică.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase