Home » D:News » Arabia Saudită dă miliarde de dolari pentru impulsionarea programului spațial

Arabia Saudită dă miliarde de dolari pentru impulsionarea programului spațial

Arabia Saudită dă miliarde de dolari pentru impulsionarea programului spațial
Prințul Sultan bin Salman Al Saud / Credit foto: Profimedia
Publicat: 29.10.2020

Arabia Saudită plănuiește să crească, până în 2030, cu 8 miliarde de riali saudiți (2,1 miliarde de dolari) finanțarea programului spațial al țării în cadrul unui plan de diversificare economică care are ca scop atragerea investițiilor străine și crearea de mii de locuri de muncă pentru tinerii saudiți.

Comisia spațială saudită, înființată printr-un decret regal la sfârșitul anului 2018 pentru a stimula cercetarea spațială și activitățile industriale, a finalizat un plan guvernamental, care va fi dezvăluit la sfârșitul acestui an, în baza căruia bugetul sectorului va primi o finanțare inițială de 2 miliarde de riali.

„În timpurile de acum, spațiul devine un sector fundamental al economiei globale, atingând fiecare aspect al vieții noastre pe Pământ. Se așteaptă ca afacerile spațiale și economia spațială să crească la trilioane de riali pe măsură ce înaintăm”, a declarat pentru Reuters prințul Sultan, fiul regelui Salman, monarhul saudit.

Prințul Sultan bin Salman, primul astronaut musulman în spațiu

„Credem că există o mulțime de oportunități în sectorul spațial și noi, în Arabia Saudită, intenționăm să le valorificăm la toate nivelurile”, a adăugat prințul în vârstă de 64 de ani, care a zburat la bordul navetei spațiale americane Discovery în 1985. Prințul Sultan bin Salman a fost primul astronaut în spațiu dintr-o țară arabă sau musulmană.

Îndatoririle sale în cadrul misiunii STS-51-G Discovery, ca specialist, au inclus eliberarea satelitului Arabsat, care a fost o inovație în conectarea regiunii cu restul lumii.

Arabia Saudită este principalul fondator și finanțator al Organizației Arabe de Comunicații prin Satelit (Arabsat), lansată în 1976, cu o participație de 37%.

Prințul Sultan, care a condus Comisia saudită pentru turism și patrimoniu timp de 18 ani, a declarat că regatul aspiră să devină un actor global în industria spațială.

Comisia spațială saudită intenționează să semneze acorduri cu agenții internaționale din Statele Unite, Rusia, China, India și Emiratele Arabe Unite pentru a spori cooperarea, a spus prințul Sultan, fără a oferi detalii suplimentare.

Vă recomandăm să citiți și:

China adaugă 18 astronauți echipajului Palatului Ceresc, viitoarea sa stație spațială

Roscosmos anunță că problemele de pe Stația Spațială Internațională au fost rezolvate

Cum arată Marea Caraibelor, admirată de pe Staţia Spaţială Internaţională

Stația Spațială a fost mutată pentru a se evita o coliziune cu un deșeu din spațiu

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase