Home » D:News » Stația Spațială a fost mutată pentru a se evita o coliziune cu un deșeu din spațiu

Stația Spațială a fost mutată pentru a se evita o coliziune cu un deșeu din spațiu

Publicat: 23.09.2020

Astronauții de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au fost nevoiți să realizeze o „manevră de evitare” a unui deșeu spațial. Manevra a fost efectuată pentru a evita o posibilă coliziune între ISS și deșeul orbital, a anunțat NASA.

Deșeul spațial, parte dintr-o fostă rachetă japoneză, ar fi trebuit să treacă la „câțiva kilometri” de stație, dar, ca măsură de precauție, traiectoria ISS a fost modificată temporar marți, stația fiind plasată pe o orbită mai înaltă, mai departe de obiectul potențial periculos.

Manevra a fost efectuată cu ajutor de pe Terra, din centrele de comandă ale NASA și Roscosmos, agențiile spațiale americană și rusă.

Cei trei membri ai echipajului stației, doi ruși și un american, s-au mutat în partea rusească a laboratorului spațial, aproape de capsula Soyuz în caz că ar fi fost nevoiți să evacueze de urgență ISS.

Jim Bridenstine, administratorul NASA, a anunțat marți seara pe Twitter că deșeul a trecut și că astronauții se pot reîntoarce în siguranță în laboratorul spațial.

Un obiect foarte mic ar putea deteriora grav Stația Spațială Internațională

ISS orbitează la aproximativ 420 de kilometri deasupra Pământului, la o viteză de circa 27.500 de kilometri pe oră

La o asemenea viteză, chiar și un obiect mic ar putea deteriora grav un panou solar sau un alt element exterior al stației.

Acest tip de manevră este necesar în mod regulat. Potrivit NASA, citată de The Guardian, 25 de astfel de manevre au avut loc între 1999 și 2018. Cu această manevră, în 2020 au avut loc trei astfel de acțiuni pentru a evita deșeurile spațiale.

Administratorul general al NASA, Jim Bridenstine, a cerut Congresului o finanțare de 15 milioane de dolari pentru un program ce include monitorizarea obiectelor spațiale și de avertizare în cazul în care apare un risc de coliziune.

Sute de mii de deșeuri spațiale în orbita Terrei

NASA estimează că sunt peste 500.000 de deșeuri în jurul planetei, unele chiar din perioada programelor spațiale din timpul Războiului Rece, care sunt mai mari decât o minge de ping pong. Acestea nu ridică pericole pentru suprafața terestră, în schimb sunt extrem de periculoase pentru rachetele, capsulele, sateliții și instrumentele științifice din spațiu.

De asemenea, crearea rețelei de sateliți Starlink, de către compania SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, care va furniza internet de mare viteză din spațiu către Terra, a fost asupru criticată de mulți oameni de știință care au avertizat că sunt ”o ameninţare la adresa astronomiei”.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA va trimite un robot să verifice exteriorul ISS

Cum „reînvaţă” un astronaut să meargă pe Pământ după aproape 200 de zile pe Staţia Spaţială Internațională

Lansarea cu numărul 20 a SpaceX către Staţia Spaţială a oferit o privelişte incredibilă celor care au asistat

NASA vrea să instaleze o capsulă-hotel pe Staţia Spaţială Internaţională

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase