Home » D:News » Cercetătorii au testat prototipul unui motor cu reacție hipersonic care ar putea ajunge oriunde în lume în doar 2 ore

Cercetătorii au testat prototipul unui motor cu reacție hipersonic care ar putea ajunge oriunde în lume în doar 2 ore

Motorul avionului supersonic de pasageri Concorde. Sursa foto: Hugh Llewelyn/ Wikimedia
Publicat: 05.01.2021

Încă de la scoaterea din uz a avionului supersonic de pasageri Concorde, zborul supersonic comercial a trecut în așteptare pentru țările din Occident.

Deși inovația motoarelor mai rapide a continuat, câteva probleme majore au împiedicat progresul. Astfel, în loc să testeze limitele vitezii, oamenii de știință s-au concentrat pe eficiența combustibililor, pe reducerea amprentei de carbon a companiilor aeriene și pe creșterea capacității de pasageri. Cu toate acestea, un grup de cercetători din Beijing au anunțat recent atingerea unei etape importante.

Potrivit oamenilor de ștință, noul motor cu reacție hipersonic poate atinge viteze de până la 19.000 de kilometric pe oră și a fost stabil atunci când a fost testat într-un tunel aerodinamic. Un avion cu un astfel de motor ar putea ajunge oriunde în lume în doar două ore. Rezultatele cercetătorilor au fost publicate în Chinese Journal of Aeronautics.

Sodramjet folosește tehnologie deja existentă, dar și o inovație recentă

Echipa a mai explicat că motorul, numit Sodramjet, reprezintă un avans semnificativ în propulsia hipersonică. „Conceptul de motor Sodramjet poate fi o alegere promițătoare și cercetările noastre susțin această idee”, au scris oamenii de știință.

Sodramjet folosește tehnologie deja existentă cunoscută drept „ramjet”. În timp ce motoarele cu reacție normale folosesc o secțiune pentru a comprima aerul înainte de a-l trimite la combustie, „ramjet” folosește deplasarea aeronavei pentru a obține aer comprimat rapid. Apoi, a fost dezvoltată tehnologia pentru a produce „ramjet” cu combustie supersonică (scramjet), care menține aerul care curge prin motor la turații supersonice, spre deosebire de „ramjet” care încetinește aerul înainte de ardere, potrivit IFL Science.

Asemenea viteze au mai fost atinse în trecut în tuneluri aerodinamice

Deși pare incredbil, motorul Sodramjet este încă departe de a putea fi folosit pentru un avion comercial. Mai mult, încă există probleme majore care trebuie rezolvate înainte ca motorul să fie complet funcțional. Undele de șoc care reaprind combustia pot rezista propulsiei, însă stabilitatea motorului este afectată.

De asemenea, asemenea viteze au mai fost descrise anterior în tuneluri aerodinamice folosind „scramjet”, dar nu au fost verificate pe aeronave, așadar motorul va trebui să fie testat de mai multe ori înainte să poate fi folosit în mod comercial.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi imagini cu un bombardier chinezesc și o rachetă misterioasă sugerează că țara ar avea capabilități hipersonice

Armata SUA a dezvăluit noi imagini din timpul unui test cu o rachetă hipersonică

Coreea de Nord a prezentat prototipul unui nou tanc cu care vrea să-și intimideze inamicii

Prototipul Starship al SpaceX a explodat în timpul unui test

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase