Home » D:News » Fraudă de 36 de milioane de dolari. Un comerciant de mărfuri a primit pietre vopsite în loc de lingouri de cupru

Fraudă de 36 de milioane de dolari. Un comerciant de mărfuri a primit pietre vopsite în loc de lingouri de cupru

Publicat: 11.03.2021
Fraudă de 36 de milioane de dolari. Un comerciant de mărfuri a primit pietre vopsite în loc de lingouri de cupru
Sursa foto: Shutterstock

Un comerciant de mărfuri a primit de la un furnizor din Turcia pietre vopsite în loc lingouri de cupru impur în valoare de 36 milioane dolari, relatează BBC.

Mercuria Energy Group, cu sediul la Geneva, declară că a fost victima unei fraude după achiziționarea a 10.000 de tone de cupru. Când încărcăturile au început să sosească în China, containerele erau pline cu pietre vopsite. Cazul bizar s-a întâmplat în ciuda controalelor de securitate și inspecție.

Anul trecut, Mercuria a fost de acord să cumpere o formă impură a metalului, pentru livrarea în China. Aproximativ 6.000 de tone au fost încărcate pentru transport în peste 300 de containere, pe opt nave.

Cuprul a fost schimbat cu pietre de pavaj, vopsite cu spray

Dar înainte de călătoria sa dintr-un port de lângă Istanbul, cuprul a fost schimbat cu pietre de pavaj, vopsite cu spray pentru a semăna cu metalul semi-rafinat.

Mercuria, unul dintre cei mai mari cinci comercianți de petrol din lume, s-a adresat instanțelor turcești și britanice împotriva furnizorului Bietsan Bakir.

Poliția turcă a arestat un număr de persoane în legătură cu schema. „Au fost arestați suspecți despre care se crede că sunt implicați în diferitele segmente ale acestei fraude organizată împotriva Mercuria”, a declarat compania într-o declarație.

Cum a fost descoperită frauda?

Se pare că cuprul a fost încărcat inițial în primul transport de containere, înainte de a fi inspectat de o companie. Sigiliile utilizate pentru a preveni frauda au fost fixate pe containere. Dar containerele au fost deschise, iar cuprul a fost înlocuit cu pietre de pavaj, a declarat presei firma de avocatură Istanbul KYB, potrivit Mediafax.

Odată ce navele erau pe mare, Mercuria a plătit 36 ​​milioane dolari în cinci tranșe. Frauda nu a fost descoperită până când navele au început să sosească în portul chinez Lianyungang mai târziu în acea lună.

Mercuria a constatat că doar unul din șapte contracte utilizate de compania turcă pentru asigurarea încărcăturii era real, iar restul fuseseră falsificate. Bietsan Bakir, firma turcă care a vândut cuprul lui Mercuria, nu a răspuns la solicitările de comentarii atunci când a fost contactată de Reuters. Săptămâna aceasta sunt așteptate mai multe audieri.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase