Home » D:News » România este prima țară din UE care vaccinează copiii

România este prima țară din UE care vaccinează copiii

România este prima țară din UE care vaccinează copiii
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 02.06.2021

România este prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor. Întrebat dacă poate să confirme acest lucru, președintele CNVAV, col. dr. Vaeriu Gheorghiță, a răspuns: „Așa știm și noi”.

„Așa știm și noi, știu că Polonia în 7 iunie va demara campania de vaccinare și pentru această grupă de vârstă, însă aici există diferențe de strategie de la o țară la alta. Știm foarte bine că în multe alte țări europene strategia de vaccinare s-a bazat pe includerea progresivă a anumitor grupe de vârstă, dar sunt incluși de pildă copiii care au afecțiuni cronice, încă din acest moment”, a răspuns coordonatorul campaniei de vaccinare, unei întrebări din partea jurnaliștilor.

El a precizat însă că accesul liber la vaccinare este într-adevăr condiționat de criteriul de vârstă în foarte multe țări europene.

Valeriu Gheorghiță a participat miercuri la inaugurarea unui centru de vaccinare pentru copii într-un parc din Sectorul 4 al Capitalei. Acesta este destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

„A debutat în mod oficial etapa de vaccinare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani în toate centrele de vaccinare din țară unde este distribuit vaccin produs de BioTech – Pfizer. În ultimele 24 de ore au fost peste 2.100 de programări în platforma națională, pe lâng persoanele care s-au prezentat direct la centrele de vaccinare. Știm că persoanele se pot vaccina fie prin prezentare directă, fie prin programare. Mă bucur că o parte dintre părinți a ales să facă programarea în platformă, pentru că în felul acesta putem asigura și un interval orar, dar și garanția că vom primi doza respectivă”, a afirmat Valeriu Ghoerghiță.

Gheorghiță: Copiii erau foarte bucuroși că au putut să se vaccineze

Serul folosit pentru imunizarea adolescenților este cel produs de Pfizer-BionTech, aprobat zilele trecute de Agenția Europeană a Medicamentului.

Vaeriu Gheorghiță a spus că pentru minori așteptarea reprezintă „un disconfort destul de crescut”.

„Credem că soluția de programare în platformă este una foarte bună și ne dorim să fie acceptată de foarte mulți dintre părinți. Încă de la primele ore, am semnale din țară, că sunt copii care s-au vaccinat. Personal am vorbit cu unii dintre ei, care chiar mi-au scris și erau foarte bucuroși că au putut să se vaccineze. (…) Nu erau reacții adverse, dimpotrivă, erau copii care așteptau acest pas de câteva săptămâni. Erau foarte emoționați și bucuroși. Cred că avem un segment al populației tinere care ne dă foarte multe speranțe”, a adăugat președintele CNCAV.

Gheorghiță a făcut un apel la autoritățile locale să se implice în campania de vaccinare.

Cum se pot vaccina minorii împotriva COVID-19

Minorul trebuie să fie însoțit de tutorele legal sau de unul din părinți, care să exprime consimțământul, schema de vaccinare este asemănătoare cu a adultului, respectiv două doze administrate la interval de 21 zile, a amintit Valeriu Gheorghiță.

„Prin acordarea autorizației de utilizare a acestui vaccin și la grupa 12-15 ani venim cu un beneficiu foarte mare, în mod deosebit pentru copiii care au afecțiuni cronice, care au afecțiuni îi predispun la risc crescut de forme grave de îmbolnavire, mă refer la afecțiunile neuro-psihiatrice, la sindromul down, copii instituționalizați, copii cu boli cardiovasculare, cu diabet zaharat, cu boli cronice renale, cu obezitate. Din păcate obezitatea reprezintă o problema de sănătate publică în creștere inclusiv în țara noastră. Ca atare, există o nevoie reală pentru acces la vaccinare a celor mai vulnerabili n această perioadă”, a conchis șeful CNCAV.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase