Home » D:News » Potențiale medicamente împotriva COVID-19, găsite printre medicamentele teniei

Potențiale medicamente împotriva COVID-19, găsite printre medicamentele teniei

Potențiale medicamente împotriva COVID-19, găsite printre medicamentele teniei
Compusul modificat de salicilanilid pe care l-a creat Janda a fost unul dintre cei aproximativ 60 de compuși, creați tot de el cu ani în urmă pentru un alt proiect/Credit foto: Shutterstock
Publicat: 12.08.2021

Un grup de medicamente prescrise de mult timp pentru tratarea teniei a inspirat un compus care arată eficacitatea împotriva COVID-19 în studiile de laborator.

Compusul, care face parte dintr-o clasă de molecule numite salicilanilide, a fost proiectat recent în laboratorul profesorului de chimie Kim Janda, director al Worm Institute for Research and Medicine de la Scripps Cercetare, în La Jolla, CA.

„Se știe de 10 sau 15 ani că salicilanilidele acționează împotriva anumitor virusuri”, spune Janda. Cu toate acestea, susține el, salicilanilidele tind să fie restricționate la nivelul intestinului și pot apărea probleme de toxicitate.

Compusul lui Janda depășește ambele probleme, în testele pe șoarece și pe celule, acționând atât ca un antiviral, cât și ca un compus antiinflamator asemănător unui medicament, cu proprietăți care se pliază pe utilizarea sa sub formă de pilule, potrivit sciencedaily.com.

Descoperite în anul 1950

Salicilanilidele au fost descoperite pentru prima dată în Germania în 1950 și sunt utilizate pentru a trata infecțiile cu viermi la bovine. Versiunile, inclusiv medicamentul niclosamidă, sunt utilizate astăzi la animale și la oameni pentru tratarea teniei. De asemenea, au fost studiate pentru proprietăți anti-cancer și antimicrobiene.

Compusul modificat de salicilanilida pe care a creat-o Janda a fost unul dintre cei aproximativ 60 de compuși, creați tot de el cu ani în urmă pentru un alt proiect.

Când virusul SARS-CoV-2 a devenit o pandemie globală la începutul anului 2020, știind de proprietățile antivirale ale compușilor creați de el, profesorul de chimie a apelat la vechea sa colecție, colaborând cu cercetători de la Sorrento Therapeutics și The University of Texas Medical Branch.

Pur și simplu, „nr. 11”

Unul din mai vechi compuși, creați de Kim Janda, s-a dovedit a fi cartea câștigătoare. Numit pur și simplu „nr. 11”, acesta diferă de medicamentele comerciale cu tenie în privințe semnificative. Iar una dintre ele se referă la capacitatea compusului de a trece dincolo de intestin și de a fi absorbit în fluxul sanguin, fără pericol de toxicitate.

„Niclosamida este practic restricționată pe urmele digestive și asta are sens, pentru că acolo locuiesc paraziții”, spune Janda.

Aproximativ 80% din salicilanilidă 11 a trecut în sânge, comparativ cu aproximativ 10% din medicamentul antiparazitar niclosamidă, care a intrat recent în studiile clinice ca tratament COVID-19, spune Janda.

Citește și:

Organizația Mondială a Sănătății recomandă continuarea alăptării în timpul bolii COVID-19

Cine nu trebuie să facă vaccinul COVID-19

Cercetătorii au identificat o nouă ”țintă” a tratamentelor împotriva cancerului agresiv

Tratamente și soluții pentru COVID-19. Cele mai recente studii despre medicamentele folosite în tratarea infecției cu SARS-CoV-2

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase