Home » D:News » Acuzații dure pentru UE, din partea Chinei. NATO, îndemnată să evite activităţile în Asia

Acuzații dure pentru UE, din partea Chinei. NATO, îndemnată să evite activităţile în Asia

Acuzații dure pentru UE, din partea Chinei. NATO, îndemnată să evite activităţile în Asia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.11.2021

Uniunea Europeană riscă să producă daune asupra reţelelor globale de aprovizionare din cauza restricţiilor impuse companiilor străine, afirmă ambasadorul Chinei la Bruxelles, Zhang Ming, recomandând Alianţei Nord-Atlantice să evite activităţile militare în Asia.

Zhang Ming, ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, a criticat măsurile pregătite de Comisia Europeană în domeniul comercial, afirmând că riscă să devină „discriminatorii” şi să creeze „noi bariere comerciale”, conform cotidianului Financial Times.

„Par a fi măsuri unilaterale, cu o abordare direcţionată spre planul intern. Măsurile luate de Uniunea Europeană ar putea crea presiuni suplimentare asupra aprovizionării pe plan mondial şi asupra reţelelor industriale”, afirmă Zhang Ming într-un interviu acordat FT.

Ambasadorul Chinei a criticat şi recentul acord dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite privind tarifele vamale la oţel şi aluminiu, un tratat care ar putea limita importurile din ţări care emit dioxid de carbon în exces, inclusiv din China. Acest tratat riscă „să agraveze tensiunile” în reţelele industriale de aprovizionare şi să amplifice presiunile inflaţioniste, acuză Zhang Ming.

China a îndemnat Alianţa Nord-Atlantică să evite activităţile militare în Asia

Uniunea Europeană a iniţiat acţiuni pentru consolidarea autonomiei economice şi pentru contracararea practicilor comerciale incorecte atribuite Chinei, precum avantajele acordate companiilor de stat şi transferurile forţate de tehnologie. Printre măsurile analizate de Uniunea Europeană figurează limitarea importurilor de la companii subvenţionate de stat şi instituirea unui mecanism de contracarare, în reţelele de aprovizionare, a muncii forţate şi a problemelor ecologice.

Zhang Ming a admis că eforturile Uniunii Europene în sensul autonomiei strategice sunt conforme cu statutul de putere mondială, subliniind că Beijingul susţine iniţiativa. Dar a argumentat că multe companii din afara Uniunii Europene se tem că noile politici ar putea genera efecte secundare. „Nu pot facilita stabilizarea reţelelor mondiale de aprovizionare şi a celor industriale după pandemie, nici relansarea economică globală”, a subliniat ambasadorul Chinei, cerând Uniunii Europene să respecte reglementările stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). „Astfel de acţiuni deviază de la obiectivele iniţiale în politicile comerciale şi economice, fiind şi o distorsionare a principiilor economiei de piaţă”, a subliniat Zhang Ming, denunţând introducerea de „instrumente specifice care vizează alte ţări şi companiile acestora”.

De asemenea, ambasadorul Chinei a îndemnat Alianţa Nord-Atlantică să evite activităţile militare în Asia. „Sperăm că NATO va rămâne în zonele tradiţionale de activitate şi în parametrii geografici. Să nu depăşească limitele în relaţia cu China ca pretext”, a afirmat Zhang Ming.

Ambasadorul Chinei a reafirmat preocupările privind parteneriatul de securitate semnat de Australia, Marea Britanie şi Statele Unite (AUKUS). „Acest acord are potenţialul de a intensifica riscurile de proliferare nucleară şi ar putea conduce la o nouă cursă a înarmării. Nu este benefic pentru pacea regională şi pentru stabilitate”, a insistat Zhang Ming.

Întrebat despre evaluările serviciilor de informaţii americane privind planurile Chinei de extindere a arsenalului nuclear, Zhang Ming a argumentat că Statele Unite au de 20 de ori mai multe ogive atomice. De asemenea, Zhang Ming a negat din nou informaţiile privind testarea de către China a unei rachete hipersonice, reiterând că a fost vorba de fapt de testarea unui vehicul spaţial. „Noi nu vom aloca resurse pentru o cursă a înarmării care nu este necesară”, a subliniat Zhang Ming.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase