Home » D:News » Părți ale unei rachete rusești au intrat necontrolat în atmosfera Pământului

Părți ale unei rachete rusești au intrat necontrolat în atmosfera Pământului

Publicat: 07.01.2022
Părți ale unei rachete rusești au intrat necontrolat în atmosfera Pământului
Sursa foto: Shutterstock

Componente ale unei rachete rusești scăpate de sub control au reintrat în atmosfera Pământului, potrivit celei mai recente estimări a Comandamentului Spațial al SUA.

Racheta de mare capacitate Angara-A5 a fost lansată luni, 27 decembrie, din regiunea Arkhangelsk din nord-vestul Rusiei. Lansarea a testat un nou etaj superior al rachetei, cunoscut sub numele de Persei, potrivit presei din Rusia.

Majoritatea resturilor spațiale ard la reintrarea în atmosfera terestră și prezintă un risc extrem de minim pentru oameni, dar este posibil ca piese mai mari să provoace daune dacă ar cădea în regiuni locuite.

Miercuri, Comandamentul Spațial al SUA a declarat că racheta a reintrat în atmosfera terestră la 23:08, ora Bucureștiului. CNN notează că s-ar putea să fie imposibil de stabilit cu exactitate unde au aterizat resturile.

Riscul este real și nu poate fi ignorat

Anterior, șeful European Space Agency’s Space Debris Office, Holger Krag, a declarat că piesa de rachetă rusească s-a deplasat cu 7,5 kilometri pe secundă, iar latitudinea de reintrare a fost probabil între 63 de grade nord și sud de ecuator.

Deși era foarte puțin probabil ca racheta să provoace daune sau să rănească pe cineva, „riscul este real și nu poate fi ignorat”, a declarat Krag.

Racheta chineză Long March a fost unul dintre cele mai mari obiecte din ultima perioadă care a lovit Pământul după ce a căzut de pe orbită, după un incident din 2018 în care o bucată dintr-un laborator spațial chinez s-a desprins deasupra Oceanului Pacific și după căderea din 2020 a unei alte rachete Long March 5B.

Propulsorul Persei avea o lungime de aproximativ 10 metri, comparativ cu racheta chineză Long March 5B de 32 de metri, potrivit lui Jonathan McDowell, astronom la Centrul de Astrofizică – Harvard & Smithsonian. Deși cântărea mai puțin, aceasta avea la bord aproximativ 16 tone de carburant, a precizat el.

Krag a adăugat că, în medie, între 100 și 200 de tone de deșeuri spațiale reintră în atmosfera Pământului în mod necontrolat în fiecare an. Se știe că o singură persoană a fost lovită de resturi de nave – o femeie pe nume Lottie Williams, în Texas, în 1997, care a scăpat nevătămată.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase