Home » D:News » Cosmonautul rus Anna Kikina va zbura în misiunea Crew-5 a SpaceX către Stația Spațială Internațională

Cosmonautul rus Anna Kikina va zbura în misiunea Crew-5 a SpaceX către Stația Spațială Internațională

Publicat: 22.12.2021
Cosmonautul rus Anna Kikina va zbura în misiunea Crew-5 a SpaceX către Stația Spațială Internațională
Foto: Roscosmos

NASA și agenția spațială rusă Roscosmos finalizează un acord pentru lansarea primului cosmonaut pe o navă spațială SpaceX Crew Dragon, au confirmat oficialii agenției. Este vorba despre cosmonautul rus Anna Kikina.

Joel Montalbano, managerul de program al Stației Spațiale Internaționale (ISS) a NASA, a declarat în timpul unui briefing prelansare pentru viitoarea misiune de reaprovizionare cu marfă, Dragon CRS-24, că planul este de a trimite un cosmonaut în misiunea SpaceX Crew-5, care va fi lansată în toamna lui 2022.

„Planul este de a duce un cosmonaut în misiunea Crew-5 în toamna viitoare și apoi de a lansa un astronaut NASA într-o viitoare misiune Soyuz”, a spus Montalbano.

„Agenția finalizează în prezent acele planuri prin acorduri guvernamentale”, a continuat acesta, conform Space.com.

Inițial, managerul de program al ISS nu l-a confirmat pe cosmonautul rus Anna Kikina

Oficialii ruși au făcut prima dată anunțul pe 8 decembrie; cu toate acestea, cele două agenții au încercat să ajungă la un acord încă de la începutul Commercial Crew Program. Potrivit lui Roscosmos, a fost selectat cosmonautul rus Anna Kikina, singura femeie astronaută activă din corpul de cosmonauți din Rusia.

Misiunea va fi primul ei zbor spațial și, potrivit lui Montalbano, un cosmonaut a început deja antrenamentul la facilitățile SpaceX. (Montalbano nu a confirmat faptul că Kikina ar fi fost cea care va zbura în misiune.)

Ca membru al misiunii Crew-5, Kikina s-ar alătura astronauților NASA Nicole Mann și Josh Cassada, care au fost desemnați inițial la prima misiune cu echipaj a Boeing. Mann și Cassada au fost recent realocați la SpaceX și se vor alătura astronautului japonez Koichi Wakata pentru a completa un echipaj de patru membri.

În schimbul locului său pe Dragon, Dmitri Rogozin, directorul general al Roscosmos, a declarat că agenția spațială rusă a promis în schimb un loc pe o capsulă rusească Soyuz unui astronaut american.

Acest schimb de locuri a fost speranța NASA odată cu creșterea programului cu echipaj comercial. Până în prezent, SpaceX a lansat patru misiuni cu echipaj pe orbita joasă a Pământului, dintre care trei sunt misiuni de lungă durată. (Celalalt a fost un zbor de probă cu echipaj, care a dovedit că Crew Dragon putea livra în siguranță astronauți către și de la stația spațială.)

Compania Boeing a fost urmărită de ghinion

SpaceX a fost una dintre cele două companii selectate de NASA pentru a transporta astronauți pe orbita joasă a Pământului și înapoi; cealaltă este Boeing. Duoul a fost selectat în 2014, SpaceX fiind singura companie care a lansat astronauți până acum.

Nava spațială Starliner de la Boeing a zburat pentru prima dată într-o misiune fără echipaj în urmă cu doi ani, dar nu a putut ajunge la ISS din cauza multiplelor anomalii ale software-ului. Lucrând împreună cu NASA, compania a petrecut 18 luni examinând software-ul navei spațiale și diverse sisteme pentru a se asigura că orice probleme au fost rezolvate și că este gata de zbor.

Cu toate acestea, în timp ce stăteau pe rampa de lansare care ducea la cel de-al doilea zbor de testare fără echipaj, programat pentru 30 august, mai multe supape din sistemul de propulsie al navei spațiale s-au corodat și au rămas blocate. Cei de la Boeing a încercat să o depaneze, dar au fost forțați în cele din urmă să trimită nava spațială înapoi la fabrică.

Ei au realizat că interacțiunile umidității cu combustibilul navei spațiale au făcut ca supapele să se blocheze în poziția „închis”. Inginerii lucrează pentru a rezolva problemele și pentru a pregăti nava spațială să zboare pentru următoarea sa încercare de lansare, care este programată nu mai devreme de luna mai 2022.

Vă recomandăm să citiți și:

Maezawa, miliardarul din Japonia, a revenit pe Terra după un zbor spațial de 12 zile

Elon Musk a anunțat că Tesla va produce și bere. „GigaBier” va fi servită în sticle inspirate de Cybertuck

Misiunea privată Inspiration4. SpaceX trimite în spațiu primul echipaj civil

Comisia Europeană sprijină cercetătorii cu peste 8oo de milioane de euro în acest an

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase