Home » D:News » A opta zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

A opta zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

A opta zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE
Un incendiu a cuprins o clădire din Harkov, în urma unui atac cu rachetă al armatei ruse. Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 03.03.2022

Vladimir Putin a transmis președintelui francez Emmanuel Macron faptul că intransigența ucraineană înseamnă că „răul abia acum va veni” în Ucraina, a anunțat Palatul Elysée, în cadrul unei convorbiri telefonice care a durat 90 de minute. Liderul rus a mai spus că Moscova dorește să obțină „controlul deplin” asupra țării prin mijloace diplomatice sau militare.

Forțele ruse au preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale locale și regionale din orașul-port Herson, cu ieșire la Marea Neagră, au anunțat autoritățile locale.

Mai multe explozii puternice au fost produse în capitala ucraineană Kiev, precum și în al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkov, pe parcursul nopții și la primele ore ale dimineții de joi, 3 martie 2022.

A doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina a avut loc astăzi, însă fără vreun rezultat concret. Un negociator rus a declarat că încetarea focului era pe agenda discuțiilor, însă Ucraina a transmis că Rusia trebuie să înceteze bombardarea orașelor ucrainene înainte ca orice progres să poată fi făcut.

Avansul Rusiei asupra Kiev a fost încetinit ca urmare a „rezistenței ferme din partea forțelor ucrainene”

Peste 1 milion de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, a anunțat agenția pentru refugiați din cadrul Națiunilor Unite.

Curtea Penală Internațională a declanșat o investigație cu privire la posibile crime de război în Ucraina și a început să adune dovezi după ce 38 de țări au cerut deschiderea unei anchete.

Avansul Rusiei asupra Kiev a fost încetinit ca urmare a „rezistenței ferme din partea forțelor ucrainene și problemelor mecanice”. Armata rusă se află la 30 kilometri depărtare de centrul capitalei, a transmis Ministerul de Apărare al Marii Britanii.

Poliția din Moscova a reținut două femei și cinci copii

Agenția de monitorizare nucleară a ONU și-a exprimat îngrijorarea după ce forțele ruse au susținut că au înconjurat cea mai mare centrală atomică din Ucraina și a cerut ca angajații să fie lăsați să-și facă treaba, potrivit The Guardian.

Orașul-port Mariupol de la Marea Azov este înconjurat de forțele ruse. Poliția din Moscova a reținut două femei și cinci copii care protestau în fața Ambasadei Ucrainei.

Pompieri ucraineni inspectează rămășițele clădirilor guvernamentale avariate de forțele ruse în Harkov. Sursa foto: Hepta.ro

Peste 350 de civili ucraineni au fost uciși și peste 2.000 au fost răniți, potrivit serviciului de urgență al Ucrainei. Sisteme de transport, spitale, grădinițe și locuințe au fost distruse.

Ucraina a susținut că a ucis aproape 7.000 de militari ruși în primele șase zile de la invazia Moscovei. Kremlinul a transmis că 498 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul „campaniei” sale, aceasta fiind prima mențiune de victime făcută de Rusia.

Război total asupra libertății presei și adevărului

Adunarea Generală ONU a votat condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina și a cerut retragerea imediată a forțelor, 141 din cele 193 de state membre votând rezoluția.

SUA a acuzat Rusia de lansarea „unui război total asupra libertății presei și adevărului” prin blocarea publicațiilor independente și împiedicarea rușilor să afle despre invazia din Ucraina.

Banca Centrală a Rusiei a impus un comision de 30% pentru achizițiile de valută străină. Atleții ruși și bieloruși au fost interziși de la Jocurile Paralimpice de Iarnă pentru rolul țărilor acestora în conflict, a anunțat Comitetul Internațional Paralimpic, decizia fiind o revenire asupra poziției inițiale.

Autoritățile franceze au reținut un superiaht asociat cu Igor Sechin, șeful Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, în portul La Ciotat de la Mediterană, la o zi după ce, potrivit unor relatări neconfirmate, oficialii germani au reținut un superiaht de 600 milioane de dolari care aparținea oligarhului Alișer Usmanov la Hamburg.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rusia a notificat AIEA că a preluat controlul celei mai mare centrale nucleare din Ucraina

Rusia și Ucraina, istoria întortocheată care le unește, dar și separă în același timp

Elon Musk a trimis antene Starlink în Ucraina, însă acestea vin și cu un avertisment

Mari personalități din istoria Ucrainei care au adus contribuții întregii lumi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase