Home » D:News » O rachetă s-a prăbușit pe fața nevăzută a Lunii. Ce s-a întâmplat după impact?

O rachetă s-a prăbușit pe fața nevăzută a Lunii. Ce s-a întâmplat după impact?

O rachetă s-a prăbușit pe fața nevăzută a Lunii. Ce s-a întâmplat după impact?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.03.2022

Racheta dezafectată despre care s-a crezut că este parte a misiunii chineze Chang’e 5-T1 a lovit suprafața lunară cu o viteză de aproximativ 8.850 kilometri pe oră.

În cadrul unei situații fără precedent, o componentă a unei rachete scăpată de sub control s-a prăbușit pe fața nevăzută a Lunii, vineri, 4 martie 2022. Impactul reprezintă prima dată când o bucată de gunoi spațial lovește accidental suprafața satelitului nostru natural, precizează The Guardian.

Obiectul despre care s-a crezut că ar face din misiunea chineză Chang’e 5-T1, care a zburat în apropiere de Lună în 2014, a căzut în craterul Hertzsprung, la ora 14:25 (ora României), cu toate că locația exactă și momentul impactului nu au fost tocmai clare. Cercetătorii speră că vor primi confirmare în următoarele zile.

Ce traiectorie de coliziune cu Luna are racheta?

Călătorind cu o viteză de mai bine de 2,5 kilometri pe secundă, corpul de rachetă de 4 tone a izbit suprafața lunară într-un unghi superficial, împrăștiind resturi și creând propriul crater de 20-30 de metri.

Dr. Vishnu Reddy, profesor asociat la Universitatea din Arizona și a cărui echipă a ajutat la identificarea obiectului, a afirmat că situația stă dovadă a faptului că gunoiul se extinde în afara Pământului, SUA identificând mai bine de 27.000 de corpuri de deșeuri spațiale.

„Au mai fost obiecte care au lovit Luna în trecut, dar acelea erau impacturi deliberate sau încercări de aterizări și ne-am prăbușit”, spune Reddy. „Acum este vorba despre un impact neintenționat”.

Astronomii nu vor avea ocazia să observe impactul direct

Astronomii nu au avut ocazia să observe impactul în mod direct, dar oamenii de știință speră ca imagini ale zonei de prăbușire să fie făcute de către sonda spațială de recunoaștere Chandrayaan-2.

Sursa foto: Shutterstock

Impactul natural cu meteoriți a lăsat Luna presărată cu mai bine de jumătate de miliard de cratere de aceeași mărime sau chiar mai mari decât cel care va fi făcut de impactul care va avea loc. Dar, suprafața lunară mai poartă și amprentele obiectelor care au fost prăbușite intenționat, cum ar fi cele de la misiunilor lunare care nu au avut atât de mult succes.

În timpul perioadei Apollo, piesele de rachetă ale Saturn V au fost dirijate spre suprafață pentru ca instrumentele să poată monitoriza undele de șoc cauzate și astfel să analizeze interiorul Lunii.

Gunoiul spațial lăsat în urmă

Gunoiul lăsat în urmă de astronauții americani s-a alăturat unor materiale tot mai curioase de atunci. În 1999, o misiune lunară privată a trimis cenușa astro-geologului Eugene Shoemaker într-un „crater al întunericului etern” în apropiere de polul sud lunar.

Grupul coordonat de dr. Vishnu Reddy a catalogat aproape 200 de obiecte care plutesc în spațiul dintre Lună și Pământ. Componenta de rachetă a fost confundată inițial cu o parte din racheta SpaceX Falcon 9 care a fost lansată în 2015, dar Reddy și studenții acestuia au raportat că spectrul optic al acestia se potrivea cu cel al rachetei chinezești Long March 3C care a lansat misiunea Chang’e 5-T1.

Acest impact neintenționat cu Luna ar trebui să atragă atenția asupra problemei tot mai mari reprezentate de gunoiul spațial, consideră Reddy. „Oamenii realizează că nu este ok să fie pe orbita Pământului, dar acum populăm tot mai mult spațiul dintre Lună și Pământ cu deșeuri”, a mai spus acesta. „Deja am comis-o în jurul Pământului, hai să nu facem la fel și în ceea ce privește Luna”.

Implicații de securitate legate de gunoaiele din spațiu

Există posibilitatea transformării spațiului cosmic într-un coș de gunoi. Potrivit lui Reddy, există o serie de aspecte legate de securitatea națională, prin raportare la dificultatea cu care se identifică și urmăresc obiecte aflate la o distanță atât de mare de Pământ.

„Ce pot pune adversarii noștri în spațiul dintre Lună și Pământ și despre care noi să nu știm? Urmărirea a ceva atât de mic în acest spațiu este aproape imposibilă”.

Criss Newman, profesor de politici și legi spațiale la Universitatea Northumbria, Anglia a vorbit de pericolele aferente unei potențiale misiuni de a duce din nou omul pe Lună. „Este clar că atunci când vom începe să punem oameni pe lună în forme cumva mai permanente, va trebui să avem în calcul și aceste situații”.

David Rothery, profesor de geoștiințe planetare la Universitatea Open a spus că oricine care își face griji cu privire la componentele de rachetă care lovesc suprafața lunară ar trebui să se concentreze mai mult asupra contaminării biologice, chiar dacă este unul minim.

„Probabil că foarte puțini microbi care au supraviețuit impactului au ajuns pe Lună”, a mai completat acestea. „Încă un crater lunar nu reprezintă un aspect care să ne supere”.

Vă mai recomandăm și:

S-au plimbat pe Lună, iar pe 28 februarie 1970 au ajuns la Bucureşti

China ascunde adevărul cu privire la racheta care se va prăbuși pe Lună. Ce spun experții?

Un economist a stârnit un val de ironii după ce a propus că am putea vinde Luna

Racheta aflată pe traiectorie de coliziune cu Luna nu aparține SpaceX. Un astronom ar fi comis o eroare

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase