Home » D:News » Ora de vară 2022. Când se schimbă ora în România?

Ora de vară 2022. Când se schimbă ora în România?

Publicat: 26.03.2022

Trecerea la ora de vară 2022 este o practică adoptată de aproximativ 70 de țări din întreaga lume, utilizată inițial pentru a maximiza numărul de ore de lumină naturală. În timp, utilitatea acestei practici a început să fie din ce în ce mai dezbătută.

Schimbarea orei avea ca scop maximizarea numărului de ore de lumină naturală în emisfera nordică, echilibrând astfel lungirea zilelor de primăvară și întunecarea devreme din timpul toamnei. Schimbând ora, oamenii au adăugat o oră de lumină solară la finalul zilelor de lucru.

Însă beneficiile acestor modificări sunt îndelung dezbătute, acum crezându-se că ele ar putea afecta sănătatea în mod vizibil.

România va trece la ora de vară 2022 în noaptea dintre 26 și 27 martie, ora 3:00 devenind astfel ora 4:00.

Efectele adverse pe care le poate avea schimbarea orei

Probleme cauzate de această schimbare pot ajunge destul de departe față de oboseala dată de un somn mai scurt cu o oră și eventualele întâlniri ratate.

Un studiu publicat în 2017 în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention arată că cei care locuiesc pe fusurile orare mai vestice, ceea ce ar fi similar cu o oră de vară permanentă (ora de iarnă fiind cea standard), au un risc crescut de a dezvolta cancer.

Însă, în contrast, perioada toamnei (când se întunecă devreme și mulți oameni își termină ziua de lucru sau de studiu când afară este deja întuneric) poate aduce cu sine indispoziție și depresie, cauzate de conținutul scăzut de vitamina D din corp. Un alt studiu din 2017, publicat în Epidemiology, arată că sunt înregistrate cu 11% mai multe episoade depresive imediat după revenirea la ora de iarnă.

Există vreun beneficiu pentru trecerea la ora de vară 2022?

Mulți cercetători spun că nu. În SUA, 4 săptămâni de oră de vară au adus o economie de energie electrică de 0,5% pe zi, însă ceea ce este economist seara pentru iluminare ar putea fi folosit pentru aerul condiționat sau pentru iluminare în timpul dimineții mai întunecoase. Diverse studii au constatat creșteri ale consumului de energie în unele părți ale lumii și ușoare reduceri în alte părți.

Există, cu siguranță, părți pozitive: atunci când este lumină pentru mai mult timp după-amiaza, oamenii îl pot petrece în aer liber, practicând sporturi sau conducând, ceea ce este util și pentru anumite industrii.

Ora de vară devine tot mai nepopulară în Europa, Comisia Europeană efectuând un sondaj în cadrul căruia un număr mare de oameni s-a arătat împotriva modificării orei de două ori pe an. Însă, până la urmă, fiecare țară trebuie să aleagă pentru ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Un alpinist, recompensat după ce a găsit pietre prețioase pe Mont Blanc

Kalașnikov vrea să cucerească piața de mașini electrice

Un film chinez de propagandă a depășit producțiile James Bond și Marvel la box office

Vânzările de verighete au crescut cu 85% în vara anului 2021. Cât au crescut vânzările de inele de logodnă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase