Home » D:News » Armele armatei ucrainene. Așii din mânecă folosiți împotriva lui Putin: Javelin, Stinger & Bayraktar (DOCUMENTAR)

Armele armatei ucrainene. Așii din mânecă folosiți împotriva lui Putin: Javelin, Stinger & Bayraktar (DOCUMENTAR)

Foto: Profimedia
Publicat: 02.04.2022

Deși este depășită numeric, armata Ucrainei continuă să facă față atacurilor invadatorilor. Cheltuielile Rusiei în ceea ce privește apărarea au urcat în anul 2020 la aproximativ 62 de miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile Ucrainei au fost de aproximativ 6 miliarde de dolari.

Dacă armata Federației Ruse poate mobiliza până la 900.000 de persoane în serviciul activ militar, Ucraina poate mobiliza în jur de 196.000.

În același timp, Rusia are peste 15.000 de vehicule blindate, inclusiv tancuri, un număr care este de aproape 5 ori mai mare decât resursele pe care le are Ucraina. Pe lângă curajul și dârzenia de care dau dovadă, pare că ucrainenii au un as în mânecă.

Aceștia au la dispoziție un armament ușor, dar foarte eficient, capabil să provoace pierderi mari, printre care arme antitanc de ultimă generație. Pe lângă resursele proprii, în ajutorul ucrainenilor, SUA și aliații au pregătit țara cu arme pentru contracararea armatei ruse.

Javelin și NLAW fac parte din tipul lansatoarelor „fire and forget”

În ultimii ani, Ucraina a achiziționat un număr important de grenade antitanc moderne, produse de Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Aici vorbim de sistemele Javelin și NLAW.

Grenadele antitanc moderne au apărut la finalul celui de-al doilea Război Mondial, cel mai cunoscut fiind Panzerfaust-ul german, însă în ultimele decenii tehnologia a făcut ca acest tip de aruncător de grenade să devină mult mai periculos. S-a transformat într-o rachetă de mici dimensiuni și a devenit o armă periculoasă care poate fi folosită de un soldat sau doi, în funcție de situație.

Javelin și NLAW fac parte din tipul lansatoarelor „fire and forget” (trage și uită). După ce sunt stabilite coordonatele țintei cu ajutorul unui radar, proiectilul își atinge ținta fără ca soldatul să mai ghideze proiectilul.

Asta se întâmplă pentru că racheta primește coordonatele prin infraroșu. Până la finalul anului 2021, Ucraina a achiziționat 377 de lansatoare Javelin cu 1.200 de rachete, dar și 2.000 de sisteme britanice NLAW.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase