Home » D:News » Acuzații la adresa Moscovei: genocid și crime de război (DOCUMENTAR)

Acuzații la adresa Moscovei: genocid și crime de război (DOCUMENTAR)

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.04.2022

Curtea Penală Internațională a început deja să investigheze modul sângeros în care armata Rusiei a ucis civili ucraneni sub acuzația gravă de crime de război. La rândul său, Kievul a înființat, de asemenea, o echipă pentru a strânge probe.

Crima de război este fapta de încălcare a legilor războiului din timpul unui conflict armat și cade sub incidența dreptului internațional.

Încălcarea legilor războiului poate fi făcută de o persoană sau un grup, de militari sau civili. Orice violare a legilor războiului în conflictele militare dintre state sunt considerate crime de război, pe când violările legilor războiului în cadrul conflictelor interne cad sub incidența dreptului național.

Cum este categorisită crima de război în legea internațională

Legile războiului există de mult timp, iar încălcarea acestor legi a fost pedepsită diferit de-a lungul istoriei. Între secolele al XIX-lea și al XX-lea, comunitatea internațională a simțit nevoie să sistematizeze numeroasele tradiții, legi și reguli încă nescrise în Convențiile de la Haga.

Conceptul modern de crimă de război a fost dezvoltat în timpul Proceselor de la Nürnberg, având ca bază definițiile din Carta de la Londra cu privire la Tribunalul militar internațional publicată la 8 august 1945. Pe lângă crimele de război, Carta definea și crimele împotriva păcii și crimele împotriva umanității.

Crima de război denotă încălcări deosebit de grave ale dreptului internațional umanitar în timpul desfășurării acțiunilor militare, manifestată prin:

  • uciderea, torturarea prizonierilor de război, precum și organizarea sclaviei asupra prizonierilor de război și civililor capturați în zonele de luptă;
  • capturarea și uciderea ostaticilor;
  • distrugerea nejustificată a infrastructurii civile;
  • distrugerea locuințelor și așezărilor, fără necesitate de implicare armată.

Pe de alta parte, genocidul, de care este acuzat Putin de mulți lideri ai lumii, reprezintă exterminarea intenționată a unei comunități.

Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin Rezoluția sa 96 din 11 decembrie 1946, a declarat că genocidul este o crimă la adresa dreptului ginților, în contradicție cu spiritul și scopurile Națiunilor Unite și pe care lumea civilizată îl condamnă.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase