Home » Istorie » Columb a avut dreptate, a descoperit canibali în ”Lumea Nouă”

Columb a avut dreptate, a descoperit canibali în ”Lumea Nouă”

Publicat: 20.01.2020
În jurnalele sale, Columb susţine că a luptat cu unn trib de oameni care consuma, ocazional, carnea inamicilor.

Cristofor Columb a înţeles şi raportat către coroana spaniolă o mulţime de lucruri greşite despre descoperirea sa. Începând cu cea mai evidentă greşeală: cea legată de zona geografică în care ajunsese şi continuând cu descrierea băştinaşilor de pe insulele din America Centrală, care au dus la tratamentul ce a cauzat dispariţia unei mari părţi a acestei populaţii. Totuşi, după cum susţine un studiu recent, unele dintre detaliile relatate de către Columb sunt corecte. Una dintre aceste afirmaţii face trimitere la confruntările cu războinici canibali, notează Live Science.

Columb nota în jurnalul său că expediţia s-a confruntat cu un trib de războinici în anul 1492, pe care populaţia arawak, primii amerindieni pe care i-a întâlnit, îi numea „caniba/cariba”. Conform istoricilor, spre deosebire de arawaki, aceşti caniba se dovedeau a fi mult mai agresiv; de asemenea, aparent, termenul de „canibal” a fost preluat de către spanioli şi a ajuns să însemne „mâncător de carne de om”.

Dovezile arheologice sugerează că teritoriul ocupat de către cariba se întindea pe aproximativ o mie de kilometri la sud de Bahamas. Totuşi, dovezile care susţin această întindere geografică sunt limitate la o serie de obiecte de ceramică. Pentru a avea o mai bună înţelegere a ariei ocupate şi a modului în care a avut loc expansiunea populaţiei canib în America Centrală şi de Sud, cercetătorii au analizat peste 100 de cranii din colecţiile muzeelor din zona Caraibe, în speranţa că astfel vor putea să identifice originile acestei populaţii.

Credit foto: Ann Ross/North Carolina State University

Studierea craniilor a dus la identificarea a trei valuri de migraţie a acestei populaţii, pornind dintre Peninsula Yucatan şi ajungând în Bahamas. Coroborarea acestor informaţii cu artefactele identificate în diferite situri arheologice sugerează că, într-adevăr, populaţia caniba era agresivă cu populaţiile pe care le întâlnea, fiind adesea în conflict cu arawakii. 

Pornind de la aceste informaţii, cercetătorii au ajuns la concluzia că da, Columb a luptat cu canibalii, mai exact cu populaţia caniba. Totuşi, erau războinicii acestei populaţii antropofagi, consumau carne de om? Răspunsul este încă neclar, dar oamenii de ştiinţă sunt de părere că este posibil ca ocazional aceştia să fi consumat carne de om şi asta pentru a-şi intimida adversarii.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Citeşte şi:

Marco Polo a descoperit America inaintea lui Columb?

Columb a adus primii negri in America

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase