Home » Istorie » Descoperire uimitoare a marinarilor italieni despre America, cu 152 de ani înainte de Columb

Descoperire uimitoare a marinarilor italieni despre America, cu 152 de ani înainte de Columb

Publicat: 17.10.2021
Descoperire uimitoare a marinarilor italieni despre America, cu 152 de ani înainte de Columb
Credit foto: Shutterstock

O nouă analiză a scrierilor antice sugerează că marinarii din orașul natal al lui Cristofor Columb știau despre America cu 150 de ani înainte de celebra sa „descoperire”.

Transcrierea și detalierea unui document, în jurul anului 1345, realizat de un călugăr milanez, Galvaneus Flamma, l-a ajutat pe un expert în literatura latină medievală, profesorul Paolo Chiesa, să facă o descoperire „uimitoare”, referitoare la zonă cunoscută azi drept America de Nord, relatează Phys.org.

Eseul antic, descoperit de Chiesa pentru prima dată în 2013, sugerează că marinarii din Genova știau deja de acest ținut, cunoscut ca „Markland” / „Marckalada”, identificat de cercetători ca parte a Coastei atlantice din America de Nord.

Publicată în jurnalul Terrae Incognitae, descoperirea a stârnit și mai multe semne de întrebare referitoare la ce anume se aștepta Columb să găsească atunci când a plecat peste ocean.

Galvaneus era un călugăr dominican care locuia la Milano și era apropiat de o familie care domnea în oraș. A scris mai multe lucrări literare în limba latină, în principal pe subiecte istorice.  Cronica universalis, care este analizată de Chiesa, se crede că este una dintre lucrările sale, poate ultima, și a rămas neterminată.

Profesor: „Cronica universalis aduce dovezi fără precedent despre continentul american”

În analiza documentului, profesorul Chiesa demonstrează cum Galvaneus pare să audă zvonurile navigatorilor despre ținuturile din nord-vestul extrem, pentru un eventual beneficiu comercial, dar și informații despre Groenlanda, pe care le detaliază cu precizie.

„Cronica universalis aduce dovezi fără precedent despre continentul american, provenite din surse nordice, care au circulat în Italia cu un secol și jumătate înainte de Columb”, afirmă Chiesa.

„Ceea ce face pasajul despre Marckalada excepțional este proveniența sa geografică: nu zona nordică, ca în cazul celorlalte mențiuni, ci nordul Italiei. Marckalada descrisă de Galvaneus este bogată în copaci, spre deosebire de Markland împădurită din saga Grœnlendinga”, a mai pecizat profesorul.

Profesorul Chiesa spune că ar trebui ca oamenii să aibă încredere în Cronica universalis, deoarece Galvaneus spune unde a auzit poveștile și își susține afirmațiile cu elemente extrase din relatări aparținând tradițiilor din diferite ținuturi.

Cronica universalis, scrisă în latină, este încă nepublicată, dar este planificată o ediție, în contextul unui program științific și educațional promovat de Universitatea din Milano.

Citește și: 

ADN-ul lui Cristofor Columb, studiat la sute de ani de la moartea lui. Ce caută cercetătorii

De ce au fost înlăturate de către autoritățile din Chicago statui ale exploratorului Cristofor Columb

Legenda exploratorului Cristofor Columb. Cum a luat amploare înainte să atragă critici dure

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase