Home » D:News » Norvegia deschide un nou complex muzeal național de artă în valoare de 650 de milioane de dolari

Norvegia deschide un nou complex muzeal național de artă în valoare de 650 de milioane de dolari

Norvegia deschide un nou complex muzeal național de artă în valoare de 650 de milioane de dolari
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.06.2022

Norvegia deschide noul Muzeu Național, în valoare de 650 de milioane de dolari, dezvăluind o vastă expoziție permanentă de artă, care îl pune la egalitate cu unele dintre cele mai mari muzee din lume.

Proiectat de arhitectul german Klaus Schuwerk, complexul de clădiri mari și voluminoase de pe malul apei din Oslo a fost finalizat în opt ani și reunește sub același acoperiș colecțiile a cinci muzee norvegiene de artă și design, relatează Reuters.

Cu 13.000 de metri pătrați de spațiu expozițional și 6.500 de lucrări de artă expuse permanent, inclusiv „Țipătul” lui Edvard Munch, muzeul va fi cel mai mare din țările nordice și în aceeași ligă cu Guggenheim din Bilbao, Spania, sau Rijksmuseum din Amsterdam.

Construit cu materiale menite să reziste secole întregi

Construite cu materiale menite să reziste secole întregi, clădirile muzeului sunt îmbrăcate în ardezie locală de culoare albastru-cenușiu și sunt încoronate de o Sală a Luminii translucidă, acoperită cu sticlă și marmură.

Sala va fi folosită pentru expoziții temporare și va începe cu „I Call It Art”, care prezintă lucrări ale unor artiști care lucrează în prezent în Norvegia pe teme legate de identitate, apartenență, naționalitate și democrație.

Printre evenimentele planificate ale muzeului se numără expoziții cu lucrări ale pictorului abstract american Mark Rothko și ale pictoriței suprarealiste mexicane Frida Kahlo, ambele în 2024.

Muzeul a fost subiectul unor controverse

Proiectat pentru a maximiza eficiența energetică și a reduce la minimum emisiile de gaze cu efect de seră, muzeul este încălzit și răcit de apa din fiordul Oslo, aflat la „ușa sa”.

„Este monumental și frumos, dar și discret și intim în același timp”, a declarat directorul muzeului, Karin Hindsbo, pentru Reuters.

Muzeul a fost subiectul unor controverse după ce proiectul a suferit întârzieri și a avut nevoie de sprijin guvernamental atunci când a rămas fără bani. Inițial, acesta trebuia să se deschidă în 2020.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase