Cum a apărut SpaceX? Elon Musk ar fi creat compania după ce a fost scuipat de un inginer rus

28 06. 2022, 00:00

În noua sa carte, „Escaping Gravity: My Quest to Transform NASA and Launch a New Space Age”, fostul administrator adjunct al NASA, Lori Garver, dezvăluie câteva detalii interesante despre cum a apărut SpaceX.

Cum a apărut SpaceX? Într-un detaliu deosebit de ciudat, conform relatării lui Garver, Elon Musk a fost inspirat să lanseze compania după ce un inginer rus l-a scuipat pe pantofi.

Acela s-a dovedit a fi un moment esențial în istoria explorării spațiului. Mai târziu, SpaceX a construit cea mai mare rachetă din lume și a lansat cea mai mare constelație de sateliți, ca să nu mai vorbim de faptul că a devenit prima companie privată care a trimis astronauți pe orbită.

„Acest gest l-a jignit atât de mult pe Musk încât, în timpul zborului spre casă, a decis că își va înființa propria companie de rachete pentru a concura cu ei”, a scris Garver în carte, potrivit Futurism.

„Dacă Elena din Troia a dus la lansarea a o mie de nave maritime, în cazul de față, acest scuipat a dus la lansarea a o mie de nave spațiale”, se spune mai departe în carte.

Cum a apărut SpaceX? Detalii fără precedent

Cofondatorul SpaceX, Jim Cantrell, își amintește că Musk a fost tratat prost în timpul vizitei lor la Moscova, într-un efort de a cumpăra rachete spațiale pentru viitoare misiuni pe Marte.

„Designerul șef a devenit foarte agitat în timp ce vorbea Elon. Apoi s-a săturat să-l mai asculte și ne-a scuipat pe pantofi”, a spus Cantrell în timpul unui documentar.

Potrivit noii cărți a lui Garver, rușii s-ar putea să fi fost ofensați de ținuta informală a lui Musk și au fost surprinși de „gândirea lui revoluționară”, ceea ce a dus la ieșirea din cameră a CEO-ului miliardar.

În timpul zborului spre casă, Elon Musk a decis să-și înființeze propria companie de rachete, iar restul, desigur, este istorie.

Realizările SpaceX în doar două decenii

De atunci, Musk s-a certat în mod repetat cu programul spațial rus, în special cu șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin.

În 2014, Rogozin a glumit că SUA ar putea la fel de bine să „își ducă astronauții pe ISS folosind o trambulină”, referindu-se la faptul că, până de curând, SUA trebuia să se bazeze pe nava spațială Soyuz construită de Rusia pentru a duce astronauți în spațiu, în urma opririi programului Space Shuttle.

Dar la puțin peste două decenii după ce a cofondat SpaceX, a venit rândul lui Musk de a râde. De atunci, SpaceX a ajutat cu succes NASA și SUA să oprească dependența de Soyuz, călătorind în mod regulat la stația spațială cu nava spațială Crew Dragon.

„Trambulina funcționează”, a glumit Musk după ce SpaceX a trimis cu succes doi astronauți NASA pe orbită în mai 2020.

Vă recomandăm să citiți și:

Fără acest om, cărţile nu ar fi existat. Mecanismul inventat de el a rămas neschimbat timp de patru secole – VIDEO

Coloana Infinitului. O cunoaştem cu toţii, dar puţini ştim acest detaliu despre ea

Cine este omul care ne-a arătat că Sistemul Solar este mai complex decât credeam. Unul dintre inelele lui Neptun îi poartă numele

Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?