Home » D:News » O furtună solară neașteptată a lovit Pământul. Cât de puternică a fost și ce a provocat?

O furtună solară neașteptată a lovit Pământul. Cât de puternică a fost și ce a provocat?

O furtună solară neașteptată a lovit Pământul. Cât de puternică a fost și ce a provocat?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.06.2022

Oamenii de știință au fost surprinși după ce o furtună solară s-a izbit de Pământ fără niciun avertisment.

Oamenii de știință au clasificat evenimentul drept o furtună de clasa G1, ceea ce înseamnă că a fost suficient de puternică pentru a crea fluctuații slabe ale rețelei electrice, a provoca impacturi minore asupra funcționării sateliților, a perturba abilitățile de navigație ale unor animale migratoare și a provoca aurore neobișnuit de puternice.

Furtuna solară neașteptată a coincis cu vârful unei alinieri extrem de rare a cinci planete, în care Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn s-au aliniat pe cer în ordinea apropierii lor de Soare (ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1864). Astronomii amatori din emisfera nordică au reușit să capteze imagini ale aurorelor surpriză.

Furtuna solară neașteptată a coincis cu vârful unei alinieri extrem de rare a cinci planete

Oamenii de știință au suspectat inițial că ejecția de masă coronală (CME) a cauzat această furtună ciudată – o mare explozie de plasmă cu un câmp magnetic încorporat care este expulzată dintr-un punct solar – dar nu au putut spune dacă aceasta a avut loc pe partea Pământului sau pe partea îndepărtată a Soarelui, potrivit Spaceweather.com.

Cu toate acestea, experții dau acum vina pe o regiune de interacțiune co-rotantă (CIR) mult mai rară a Soarelui. Acestea sunt „zone de tranziție între fluxurile de vânt solar care se mișcă lent și rapid”.

Aceste zone creează acumulări de plasmă care pot dezlănțui brusc unde de șoc asemănătoare CME-urilor, dar care nu provoacă pete solare – ceea ce le face mult mai greu de detectat pe suprafața Soarelui.

Cu ce viteză a lovit vântul solar Pământul?

Vântul solar care a lovit Pământul a atins o viteză maximă de aproximativ 2,52 milioane de kilometri pe oră, ceea ce este în concordanță cu alte CIR-uri din trecut, potrivit Spaceweather.com.

Furtuna solară a lovit Pământul la scurt timp după ce o pată solară gigantică, cunoscută sub numele de AR3038, și-a dublat dimensiunea într-o perioadă de 24 de ore și a atins un diametru maxim de peste 2,5 ori mai mare decât cel al Pământului.

Pata solară gigantică a stârnit temeri legate de posibilitatea ca o CME potențial dăunătoare să lovească planeta noastră, însă pata s-a îndepărtat în cele din urmă de Pământ, pe măsură ce Soarele se rotea. Oamenii de știință nu știu dacă pata solară gigantică și furtuna solară sunt legate între ele, scrie Live Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Chimia Soarelui. O enigmă veche de zeci de ani despre compoziția stelei noastre, în sfârșit elucidată

Secretele coliziunilor colosale din Sistemul Solar. Cum alimentează Soarele cele mai energetice evenimente din Univers?

Soarele, văzut ca niciodată până acum. Steaua noastră își dezvăluie, în sfârșit, polii

Imagini spectaculoase din interiorul Stației Spațiale Internaționale. Ce se întâmplă când sunt activate propulsoarele?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase