Imagini apocaliptice într-un stat american. Cerul a devenit verde, în urma unei furtuni

11 07. 2022, 08:00

Cerul de deasupra Sioux Falls, Dakota de Sud, SUA a căpătat o nuanță de verde ciudată și ușor apocaliptică, atunci când o furtună puternică a cuprins statul.

Aceste imagini parcă scoase dintr-un scenariu apocaliptic au fost postate pe rețelele de socializare, indică IFL Science.

Așadar, în cuvintele lui Kent Brockman din The Simpsons, este timpul să ne deschidem capetele unul altuia și să ne bucurăm de bucățile lipicioase din interior? Ei bine, nu. Sau cel puțin nu din cauza cerului verde, care este un fenomen perfect natural – chiar dacă rar.

Un efect normal, chiar dacă este rar

Efectul – deși fără îndoială ciudat – este cauzat de lumina împrăștiată de gheață.

„Particulele de apă, respectiv gheață din furtunile cu adâncime substanțială și conținut de apă vor împrăștia în primul rând lumina albastră”, a explicat pe Twitter meteorologul NWS Cory Martin.

„Când lumina roșiatică împrăștiată de atmosferă luminează picăturile albastre de apă/gheață din nor, acestea vor părea să strălucească în verde. Este nevoie de o cantitate enormă de conținut de apă în nor pentru a obține această culoare pe care o are cerul, ceea ce înseamnă de obicei o cantitate substanțială de gheață trebuie să fie prezentă”.

O imagine de poveste

Așa cum cerul roșu noaptea înseamnă încântarea ciobanului, iar cerul roșu dimineața este un avertisment pentru același păstor, un cer verde înseamnă „ai grijă la bucăți mari de gheață care cad în capul tău”. Deși nu este cea mai bună rimă, este totuși un sfat bun.

„Acest fenomen este de obicei un semn vizual de avertizare că furtuna este capabilă să producă grindină foarte mare”, a explicat Martin.

Vă mai recomandăm și:

Teoria haosului oferă indicii pentru controlul vremii. Cum ar putea stopa fenomenele extreme?

Fenomene naturale extreme. Cel mai lung fulger înregistrat vreodată s-a întins pe sute de kilometri

Google a instalat un nou cablu de internet subacvatic. Este acesta vulnerabil în fața fenomenelor meteo?

Calendar astronomic 2022. Fenomenele astronomice cele mai importante ale anului