Home » D:News » Armata elvețiană transportă apă cu elicopterul pentru animalele însetate de pe pajiștile alpine

Armata elvețiană transportă apă cu elicopterul pentru animalele însetate de pe pajiștile alpine

Armata elvețiană transportă apă cu elicopterul pentru animalele însetate de pe pajiștile alpine
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.08.2022

Elicopterele armatei elvețiene au fost mobilizate pentru a transporta apă în munți, unde mii de animale de fermă sunt însetate din cauza secetei, potrivit CNN.

Precipitațiile scăzute din acest an i-au obligat pe fermieri să apeleze la armată pentru a le aduce animalelor apa de care au nevoie. O operațiune de două săptămâni este acum în curs de desfășurare, cu elicoptere care umple rezervoarele aproape goale folosite de fermieri pentru vaci, porci și capre.

„Anul acesta a fost o lipsă uriașă de apă. Are un mare impact asupra pășunilor, a creșterii animalelor, dar și asupra agriculturii de câmpie”, a declarat Frederic Menetrey, un specialist din cantonul Fribourg.

Situația se va înrăutăți

Fără apă, animalele ar trebui să fie coborâte de pe câmpiile înalte pentru a pășuna în zonele joase, unde, în mod normal, fânul de iarnă este produs în timpul lunilor de vară.

„Vor mânca fânul care ar fi trebuit să fie consumat în timpul iernii, astfel încât situația se va înrăutăți mai târziu în cursul anului”, a declarat Menetrey pentru Reuters.

Fermierul Jacques Ruffieux are 130 de bovine care au nevoie de 10.000 de litri de apă pe zi.

„Din 27 iunie, am avut doar 30 de litri, nu este nimic. Am fost la o zi și jumătate de a nu mai avea nimic, a fost foarte aproape”, a spus fermierul, adăugând că armata a sosit la timp.

Încălzirea globală crește probabilitatea acestor misiuni

Comandantul armatei teritoriale elvețiene, Mathias Tuescher, a declarat că șase elicoptere au fost mobilizate pentru această misiune, care va dura până la 19 august.

În total, aproximativ 400.000 de tone de apă ar putea fi aruncate de elicoptere în rezervoare, a spus el, cu 1,5 tone de apă livrate în fiecare călătorie.

Operațiunea a fost efectuată și în timpul secetelor din 2015 și 2018.

„Odată cu încălzirea globală, există probabilitatea ca acest tip de misiune să fie mai frecventă în viitor”, a precizat comandantul.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase