Home » D:News » Hackerii au deturnat un satelit scos din uz, transmițând filme și o conferință

Hackerii au deturnat un satelit scos din uz, transmițând filme și o conferință

Publicat: 21.08.2022

Folosind un echipament de doar 300 de dolari și cu permisiunea legală de a face acest lucru, hackerii au deturnat un satelit canadian scos din uz.

Karl Koscher a povestit despre această ispravă la evenimentul anual Def Con, destinat hackerilor, eveniment ce a avut loc în Las Vegas, la jumătatea lunii august.

În 2021, după ce li s-a acordat accesul la o instalație radio abandonată, hackerii au deturnat un satelit canadian scos din uz, numit Anik F1R, folosind un aparat numit Hack RF pentru a se conecta la acesta și a „se distra puțin cu el”.

Hackerii au deturnat un satelit canadian nefolosit

După 15 ani de utilizare, satelitul de telecomunicații aflat pe o orbită geostaționară la circa 36.000 de kilometri deasupra Pământului a fost scos din uz în 2020, cu planuri ulterioare de a fi mutat în „orbita-cimitir” în noiembrie 2021, relatează Popular Science.

În această perioadă dintre scoaterea din uz și mutarea pe altă orbită, Koscher și prietenii săi din cadrul grupului de hacking ShadyTel au obținut atât o licență de utilizare a unei instalații radio ieșite din uz, dar au și închiriat transponderul satelitului Anik F1R.

„Ce faci cu un satelit? Ce face un hacker cu un satelit? Am avut ocazia să folosim un satelit care era dezafectat… Am avut și capacitatea de a ne pune propriul conținut acolo”, a spus Koscher pentru Motherboard.

Ce au făcut hackerii cu satelitul?

Ceea ce este exact ceea ce au făcut Koscher și echipa. Folosind satelitul, grupul a reușit să transmită în flux discuțiile de la conferința de hacking ToorCon din San Diego din acel an, în timpul zilei, în timp noaptea a transmis filme. Lățimea de bandă suplimentară le-a permis, de asemenea, să creeze o linie de conferință telefonică cu număr dedicat.

Koscher a continuat explicând modul în care sateliții reflectă, în esență, orice semnale sunt transmise spre ei. „Nu există nicio autentificare sau altceva”, a spus el la momentul respectiv.

Deși, ipotetic, ai avea nevoie de un semnal mai puternic decât oricine altcineva care încearcă să transmită ceva către un satelit, cele abandonate oferă o oportunitate unică și simplificată pentru oricine dorește să se distreze.

Vă recomandăm să citiți și:

Prima misiune spre Lună a Coreei de Sud a fost lansată

Carduri bancare, virusate prin intermediul Discord. Cum au procedat atacatorii?

În urmă cu 15 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

Furt de 190 de milioane de dolari, la o firmă americană de criptomonede

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase