Home » D:News » Fukushima permite foștilor locuitori să se întoarcă la 11 ani de la dezastrul nuclear

Fukushima permite foștilor locuitori să se întoarcă la 11 ani de la dezastrul nuclear

Fukushima permite foștilor locuitori să se întoarcă la 11 ani de la dezastrul nuclear
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.09.2022

Orașul Fukushima ridică ordinul de evacuare, permițând foștilor locuitori să se întoarcă la 11 ani de la dezastrul nuclear.

La mai mult de un deceniu de la cel mai grav dezastru nuclear din Japonia, orașul care găzduiește centrala nucleară dezafectată Fukushima Daiichi permite foștilor rezidenți să se întoarcă acasă, relatează CNN.

Orașul Futaba, considerat anterior interzis, este ultimul dintre cele 11 districte care și-a ridicat ordinul de evacuare, a declarat un purtător de cuvânt al biroului municipal al orașului.

Cel mai grav dezastru nuclear din lume de la Cernobîl din 1986

Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9,0 s-a produs în largul coastei de est a Japoniei, declanșând un tsunami care a provocat o topire a centralei nucleare și o eliberare majoră de materiale radioactive. A fost cel mai grav dezastru nuclear din lume de la Cernobîl din 1986.

Peste 300.000 de persoane care locuiau în apropierea centralei nucleare au fost nevoite să se evacueze temporar, alte mii de persoane au făcut acest lucru în mod voluntar.

Comunitățile altădată înfloritoare s-au transformat în orașe fantomă. În anii care au trecut de atunci, operațiunile de curățare și decontaminare la scară largă au permis întoarcerea unor locuitori care au trăit în fosta zonă de excludere.

În Futaba se află complexul Tokyo Electric Power Company (TEPCO) și o gară. Facilitățile publice, cum ar fi biroul municipal al orașului recent redeschis, sunt programate să își reia activitatea lunea viitoare.

Care sunt nivelurile de radiații?

Fotografiile din oraș arată magazine, case și temple goale, multe dintre acestea având acoperișuri prăbușite și ferestre sparte. Străzile sunt în mare parte goale. Mașini și camioane abandonate stau pe un câmp, acoperite de murdărie și rugină.

Înainte de dezastrul nuclear, Futaba avea o populație de aproximativ 7.100 de locuitori. De la sfârșitul lunii iulie, peste 5.500 de persoane au rămas înregistrate ca rezidenți, potrivit purtătorului de cuvânt al biroului municipal.

Rezidenților li s-a permis să intre în zona de nord-est a Futaba – dar nu să locuiască acolo – din martie 2020, când experții au declarat că nivelurile de radiații nu au depășit 20 de milisievert pe an. Acest nivel este echivalent cu două tomografii computerizate ale întregului corp și organismele internaționale de supraveghere a siguranței recomandă ca acesta să fie limita expunerii anuale a unei persoane la radiații.

Câte persoane se vor întoarce la Fukushima?

Autoritățile au început să se pregătească pentru redeschiderea orașului în acest an. În ianuarie, au lansat un program care le permite foștilor rezidenți să se întoarcă temporar, dar doar 85 de persoane din 52 de gospodării au participat, a declarat oficialul din Futaba.

Rămâne neclar câte persoane se vor întoarce – și cât timp va dura recuperarea orașului.

Futaba nu are un calendar oficial privind momentul în care alte zone ale orașului vor fi complet decontaminate, dar purtătorul de cuvânt și-a exprimat speranța pentru viitorul orașului, spunând că Futaba își propune să își crească populația la 2.000 de locuitori până în 2030.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase