Gripa aviară infectează cetaceele. Un delfin și un marsuin, testați pozitiv

17 09. 2022, 03:00

Pentru prima dată în istorie, gripa aviară infectează cetaceele. Boala contagioasă infectează de obicei păsările acvatice sălbatice și păsările domestice, dar o tulpină recentă și deosebit de virulentă a apărut într-o gamă largă de specii, inclusiv la un delfin din Florida și la un marsuin din Suedia.

Primul caz din lume de gripă aviară la un marsuin a fost detectat după ce un mascul a rămas blocat pe o plajă din Suedia în iunie. Era în viață, dar mai târziu a cedat bolii, care a apărut în mai multe dintre organele sale.

Un delfin cu bot gros a avut, de asemenea, un rezultat pozitiv pentru aceeași tulpină virulentă de gripă aviară, după ce a fost găsit mort într-un canal din Florida. A fost efectuată o necropsie care a evidențiat inflamații în jurul creierului cetaceului, astfel încât mostrele au fost trimise pentru testare, relatează IFL Science.

Gripa aviară infectează cetaceele. Care este pericolul pentru oameni?

Investigațiile au revelat un virus aparținând cladei 2.3.4.4b a liniei virale H5 eurasiatice, HPAIV, care se potrivea cu cel găsit la marsuin. Se crede că delfinul a contractat boala după ce a interacționat cu o pasăre sălbatică care a fost infectată sau a murit din cauza gripei aviare.

Până acum, aceste două rapoarte sunt singurele cazuri cunoscute în care gripa aviară infectează cetaceele, dar odată cu răspândirea actuală a gripei aviare printre păsările din America de Nord și din Europa, este posibil ca mai multe cetacee sau alte specii să fie infectate. În ceea ce privește răspândirea în rândul oamenilor, a existat un caz de gripă aviară umană depistat la începutul acestui an, dar riscul de infectare (deocamdată, cel puțin) rămâne scăzut.

„Virusul are unele caracteristici care fac ca studiul și urmărirea ulterioară a cazurilor la mamifere să fie importante, dar în prezent virusul nu conține caracteristicile despre care știm că sunt necesare pentru transmiterea între oameni și probabil alte gazde mamifere”, a spus dr. Richard Webby.

Ce se poate face în continuare?

Ca răspuns la primele infecții la nivel mondial, experții le sfătuiesc pe persoanele care efectuează încercări de salvare sau necropsii pe cetacee sălbatice să aibă grijă deosebită pentru a evita expunerea inutilă, deoarece este probabil să mai existe cazuri în sălbăticie.

„Activitățile noastre de supraveghere la scară globală nu sunt niciodată suficient de sensibile pentru a identifica singurele două evenimente de acest gen”, a spus Webby.

„Din păcate, cred că acesta este poate doar un fel de semn pentru ceea ce va urma dacă acest virus nu va dispărea”, a conchis el.

Vă recomandăm să citiți și:

Plantele care preferă orașul în detrimentul fermelor i-au surprins pe cercetători

Ar putea fi „readuși la viață” tigrii tasmanieni?

Câinii cu stăpâni activi au parte de mai multe exerciții fizice

Câinii produc lacrimi atunci când se reunesc cu stăpânii, arată un studiu