Câinii oferiți de Kim Jong-un președintelui sud-coreean au iscat discuții contradictorii între politicienii Coreei de Sud

09 11. 2022, 02:00

Fostul președinte sud-coreean Moon Jae-in a declarat luni că intenționează să renunțe la o pereche de câini trimisă de liderul nord-coreean Kim Jong-un drept cadou în urma summitului lor din 2018. Moon Jae-in a invocat lipsa de sprijin din partea succesorului său, potrivit Reuters.

Moon a crescut câinii Pungsan albi numiți „Gomi” și „Songgang” de la sosirea lor în Sud și i-a dus la reședința sa personală după ce și-a încheiat mandatul în luna mai.

Din punct de vedere legal câinii sunt considerați proprietate de stat, dar biroul lui Moon a declarat că i-a fost încredințată îngrijirea lor în urma consultărilor cu Ministerul de Interne.

Câinii dăruiți de Kim Jong-un, în grija fostului sau actualului președinte al Coreei de Sud?

Ulterior, s-a cerut un amendament legislativ pentru a facilita mutarea și acordarea unui sprijin financiar. Proiectul a eșuat din cauza „opoziției inexplicabile” din partea administrației președintelui în exercițiu Yoon Suk-yeol, a anunțat biroul lui Moon.

„Biroul prezidențial pare să fie negativ față de încredințarea gestionării câinilor Pungsan fostului președinte Moon. Dacă așa stau lucrurile, putem fi liniștiți în această privință, deoarece o astfel de încredințare se bazează pe bunăvoința ambelor părți… deși încheierea este regretabilă, având în vedere că sunt animale de companie de care s-a atașat”, a declarat biroul lui Moon.

Cotidianul Chosun Ilbo a citat oficiali guvernamentali și parlamentari care au confirmat că a existat o dezbatere cu privire la posibilitatea de a-i oferi lui Moon subvenții lunare în valoare totală de aproximativ 2,5 milioane de woni (1.800 de dolari). Potrivit surselor, discuțiile sunt în curs de desfășurare.