Home » D:News » Un elev american a descoperit o mare farsă pe Wikipedia

Un elev american a descoperit o mare farsă pe Wikipedia

Publicat: 27.11.2022

Un elev de 15 ani a descoperit o mare păcăleală pe Wikipedia, după ce a găsit o fotografie prost editată, care se presupune că îl întruchipa pe inventatorul prăjitorului de pâine. Tânărul, identificat drept Adam de jurnaliști, a devenit suspicios față de informațiile găsite pe Wikipedia, în timp ce naviga pe o astfel de pagină în timpul orelor de curs.

În timpul unei ore de curs, profesorul adolescentului a menționat un om de știință scoțian, care a inventat prăjitorul de pâine, la sfârșitul anilor 1800. Totuși, atunci când s-a uitat pe pagina de Wikipedia a lui Alan MacMasters, creditat, de asemenea, cu inventarea ceainicului electric, Adam a observat ceva ciudat la fotografia lui MacMasters, presupus făcută în anii 1890, potrivit IFL Science.

„Nu arăta ca o fotografie normală. Arăta ca și cum ar fi fost editată”, a spus Adam. În afară de asta, la prima vedere, articolul arăta la fel ca oricare altul, cu o mulțime de referințe.

Ce informații apăreau pe pagina de Wikipedia?

Articolul susține că, în timp ce MacMasters încerca să reducă costurile prin utilizarea unor metale mai ieftine pentru filamente, folosind cantități mari de nichel în sârmă, „lampa rezultată a devenit atât de fierbinte, încât pâinea din apropiere a început să se rumenească”.

Se presupune că MacMasters a petrecut atunci câteva luni în laboratorul unui coleg, perfecționând proiectul, înainte de a-l vinde pentru a fi produs la scară largă.

Prăjitorul de pâine de la MacMasters a fost adus pe piață sub numele de Eclipse. Avea patru elemente electrice construite pe o bază ceramică. Electricitatea putea fi furnizată printr-un adaptor care se conecta între o lampă și o priză”, continuă articolul.

„Din păcate, în 1894, prăjitorul de pâine Eclipse al lui MacMasters a devenit cauza unuia dintre primele incendii mortale cauzate de electrocasnice din Marea Britanie”, se arăta pe pagina de Wikipedia.

În mod incredibil, multe dintre aceste afirmații despre MacMasters (fără să existe vreun om de știință cu numele acesta) proveneau de la publicații pe care Wikipedia le-a considerat acceptabile și niciun editor al enciclopediei online nu a pus la îndoială, timp de mai mulți ani, informațiile false.

Un articol din The Scotsman, intitulat „Faptul scoțian al săptămânii: Prăjitorul de pâine electric” repetă multe dintre afirmațiile publicate pe Wikipedia. Tabloidul The Mirror a pus prăjitorul de pâine al lui MacMasters pe o listă de „inovații cotidiene care au schimbat viața oamenilor și care au pus ingeniozitatea britanicilor pe hartă”, ceea ce nu este rău… pentru cineva care, de fapt, nu a existat.

O farsă neidentificată timp de aproape un deceniu

Adam a postat despre pagina suspicioasă pe un site dedicat vandalismului pe Wikipedia. Cercetările au arătat că citările erau complet circulare, fără niciun element care să stea la baza lor.

În cele din urmă, site-ul Wikipediocracy a dat de urma creatorului articolului și al farsei; un student care se plictisea.

„Eram cinci sau șase dintre noi la un curs din primul an, prieteni care ne cunoscuserăm prin intermediul cursului de inginerie aerospațială de la Universitatea din Surrey. Conferențiarul a dat avertismentul obișnuit cu privire la utilizarea Wikipedia, dar a adăugat o anecdotă conform căreia prietenul său se dăduse drept inventatorul prăjitorului de pâine. Acest lucru ne-a stârnit curiozitatea și am început să căutăm pentru a vedea dacă îl putem găsi. Într-adevăr, invenția prăjitorului de pâine fusese atribuită unei persoane pe nume Maddy Kennedy. În schimb, în glumă, l-am schimbat cu numele prietenului meu” a povestit glumețul anonim pentru Wikipediocracy.

Verificând păcăleala mai târziu, acesta a fost surprins să vadă că informația falsă pe care o publicase era încă acolo. El și prietenii săi au încărcat apoi o fotografie cu el însuși, editată destul de amatoricesc în Photoshop, pentru a arăta ca și cum ar fi din anii 1890.

Farsa a trecut neobservată din februarie 2013 până în iulie 2022. MacMasters a fost chiar nominalizat pentru a fi inclus pe bancnota de 50 de lire sterline, deși, din fericire, a fost învins de Alan Turing, care, pe lângă faptul că a realizat mai multe pentru omenire, a existat cu adevărat.

Pagina de Wikipedia a fost retrasă în iulie 2022, deși acest lucru s-ar putea să nu fie suficient pentru a opri încercări asemănătoare în viitor.

Vă mai recomandăm și:

Cum vrea Rusia să combată Wikipedia, catalogată de Putin ca nefiind ”de încredere”

ONU avertizează că informațiile false pun în pericol sănătatea și viața, în timpul pandemiei

Facebook a prezentat un algoritm care ar trebui să oprească conturile false din a răspândi fake news

Povestea celei mai mari enciclopedii din istorie, detronată de Wikipedia. 2.000 de învăţaţi au muncit la ea

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase