Home » Istorie » Povestea celei mai mari enciclopedii din istorie, detronată de Wikipedia. 2.000 de învăţaţi au muncit la ea

Povestea celei mai mari enciclopedii din istorie, detronată de Wikipedia. 2.000 de învăţaţi au muncit la ea

Povestea celei mai mari enciclopedii din istorie, detronată de Wikipedia. 2.000 de învăţaţi au muncit la ea
Publicat: 29.05.2016
În 1408, în China, era finalizată o enciclopedie care conţinea aproape 1 milion de pagini.

Cunoscută sub numele de „Enciclopedia Yongle„, aceasta fusese redactată la cererea împăratului Yongle din dinastia Ming, fiind nu doar cea mai mare lucrare de acest gen din istorie, dar şi printre primele, scrie Rador. A deţinut recordul pentru cea mai mare enciclopedie generalistă din istorie până la 9 septembrie 2007, când a fost depăşită de Wikipedia, care conţinea în acel moment în jur de 2 milioane de articole.

Pe cât de impresionant pare astăzi proiectul Wikipedia, este totuşi uimitor efortul de la începutul secolului XV. Enciclopedia Yongle era scrisă de mână şi conţinea 1 milion de pagini de simboluri chinezeşti atent caligrafiate (în jur de 370 de milioane de ideograme, 22.937 de capitole în 11.095 de volume). Aceasta cuprindea de asemenea şi câteva mii de ilustraţii realizate manual. În forma finală, se estimează că lucrarea ar fi cântărit 40 de tone şi măsura 40.000 de metri cubi. La redactarea ei au participat în jur de 2.000 de învăţaţi, care au muncit 17 luni. Adunarea informaţiei durase cinci ani, între 1403-1408.

Enciclopedia fusese o viziune a împăratului Yongle care a dorit o singură operă care să cuprindă cât mai mult din cunoaşterea chineză. Acoperea domenii  precum artă, astronomie, geologie, istorie, literatură, medicină, ştiinţă, religie, inginerie, agricultură, filosofie, etc. Din cauza dimensiunii masive, lucrarea a fost reprodusă în doar două exemplare. O copie a fost realizată în 1557, sub oblăduirea împăratului Jiajing şi celălaltă, la scurt timp după prima, pentru că un incendiu din Oraşul Interzis aproape distrusese exemplarele existente.

Astăzi, doar 400 de volume din cele 11.095 scrise iniţial se mai păstrează. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu originalul şi încă se speră că va fi găsit. Bănuiala este că acesta a fost îngropat odată cu împăratul Jiajing, dar locaţia mormântului nu este cunoscută. Cu siguranţă, ar fi una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din istorie. Găsirea enciclopediei ar echivala cu recuperarea „Istoriei complete a lumii”, lucrarea monumentală scrisă în anul 290 î.Hr, care a dispărut în urma distrugerii Bibliotecii din Alexandria.

Exemplarele rămase din Enciclopedia Yongle s-au descompletat de-a lungul timpului şi majoritatea volumelor au fost distruse în 1900 de un incendiu produs în timpul „Revoltei boxerilor”.

Citeşte continuarea aici!

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase