Home » D:News » Noi geoglife au fost găsite în deșertul Nazca din Peru. Ce reprezintă?

Noi geoglife au fost găsite în deșertul Nazca din Peru. Ce reprezintă?

Noi geoglife au fost găsite în deșertul Nazca din Peru. Ce reprezintă?
Sursa foto: AFP/Ministerul Culturii din Peru/Profimedia
Publicat: 18.12.2022

Deșertul Nazca din Peru este asemenea unei galerii de artă pentru zei. Cu toate acestea, chiar și cu zeci de ani de supravegheri din ceruri, oamenii abia au explorat o mică „aripă” din această colecție de geoglife, a căror vechime este, la acest moment, inexactă.

Un arheolog din Peru a declarat în 2021 că oamenii de știință au găsit doar 5% din toate Liniile Nazca din deșert. Cercetătorii de la Universitatea Yamagata din Japonia lucrează, în prezent, cu arheologi locali ca să schimbe asta, iar ultima lor descoperire de linii antice aproape că dublează numărul anterior de desene cunoscute.

Sondajele cu drona și imaginile aeriene din sudul Perului au identificat în prezent încă 168 de geoglife în situl Patrimoniului Cultural Mondial de la Liniile Nazca, aproximativ 50 dintre aceste desene geografice reprezentând figuri de tip uman.

Ce ilustrează Liniile Nazca?

Una dintre ilustrațiile umanoide pare chiar să aibă păr facial, în stilul lui Homer Simpson, iar alte desene gravate în peisaj prezintă păsări, balene ucigașe, pisici și șerpi. Câteva sunt doar simple linii sau modele trapezoidale.

Este greu de spus când au fost făcute desenele, dar vasele de lut găsite în apropierea liniilor datează din perioada 100 î.Hr. și 300 d.Hr.

Multe dintre aceste ilustrații străvechi au fost scrijelite pe un teren plat, ceea ce le face greu de văzut din punctele de observație din apropiere. Pentru că liniile au fost făcute prin îndepărtarea pietrelor și a molozului pentru a descoperi solul de culoare contrastantă prezent dedesubt, eroziunea a făcut dificilă descoperirea desenelor.

Inteligența Artificială ajută la descoperirea Liniilor Nazca

Dronele au permis experților să vadă Liniile Nazca cu o claritate mai bună ca niciodată. Unele dintre informațiile pe care le colectează sunt chiar analizate de programe de Inteligență Artificială (AI), care pot detecta diferite modele mai rapid și mai fiabil decât ochiul uman. În 2019, un nou desen al Liniilor Nazca a fost descoperit cu ajutorul AI.

Liniile Nazca sunt unele dintre cele mai intrigante mistere ale istoriei și chiar dacă arheologii găsesc mai multe, asta nu înseamnă că ajungem mai aproape de înțelegerea scopului pentru care au fost create.

Presupusele motive pentru care au fost desenate geoglifele

Din motive inexplicabile, între anii 500. î.Hr. și 500 d.Hr., societățile din sudul Peru au desenat linii, forme și figuri simple de-a lungul peisajului, iar multe dintre acestea pot fi văzute doar de la mare înălțime.

Liniile au fost interpretate în nenumărate moduri de-a lungul deceniilor, dar cea mai comună explicație este că acestea erau dedicate zeilor din cer, care priveau în jos, la oameni. O altă teorie populară sugerează că aceste figuri și modele au fost desenate în scopuri ritualico-astronomice și erau menite să reflecte cumva stelele.

În 1994, atunci când o parte a deșertului Nazca a fost desemnată sit al Patrimoniului Mondial, doar 30 de geoglife erau descoperite, majoritatea reprezentând plante și animale.

După cum se pare, acesta era doar „vârful aisbergului”. În 2019, arheologii au găsit, în total, în apropiere, 200 de geoglife, dintre care, mai multe reprezentau figuri umanoide. Cu aceste ultime descoperiri, numărul oficial al Liniilor Nazca cunoscute a ajuns acum la 358.

Deșertul Nazca ar putea ascunde mai multe desene similare

După toate probabilitățile, în deșert se ascund încă multe alte opere de artă străveche, potrivit Science Alert.

Cu permisiunea Ministerului peruan al Culturii, oamenii de știință de la Yamagata și-au propus să numere cât mai multe dintre aceste desene misterioase. Echipa plănuiește să cartografieze întreaga lungime și lățime „a pânzei din deșert”, cu ajutorul arheologilor locali.

Vă mai recomandăm și: 

O civilizaţie străveche din Peru utiliza urină de cameleon pentru a crea vopsea

Arheologii au descoperit peste 100 de figurine neobișnuite care ar putea fi cele mai vechi reprezentări ale oamenilor

Arheologii din Creta au găsit un vechi odeon roman. Ce au scos la iveală săpăturile?

Ce dezvăluie un sit arheologic din Toscana de Sud despre identitatea etruscilor?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase