Home » Cultură » Arheologii din Creta au găsit un vechi odeon roman. Ce au scos la iveală săpăturile?

Arheologii din Creta au găsit un vechi odeon roman. Ce au scos la iveală săpăturile?

Arheologii din Creta au găsit un vechi odeon roman. Ce au scos la iveală săpăturile?
Sursa foto: Ministerul Culturii din Grecia
Publicat: 17.11.2022

Arheologii din Creta au descoperit un vechi odeon roman care ar fi putut fi folosit pentru evenimente precum conferințe, concursuri muzicale și ședințe ale consiliului municipal.

În sud-vestul Cretei, într-un golfuleț înconjurat de munți, se află ruinele din Lissos, un oraș antic ale cărui vestigii arheologice sunt accesibile doar pe mare sau printr-o lungă drumeție.

Din cauza izolării sale, Lissos nu a mai fost cercetat de arheologi de câteva decenii. Cu toate acestea, noi lucrări la Lissos au scos la iveală un odeon, asemănător unui auditoriu modern și care indică prosperitatea orașului, potrivit unui material al Live Science.

Lissos, un oraș important pentru rutele comerciale mediteraneene

Cercetările anterioare au arătat că Lissos a fost locuit cu mult înainte ca numele său să ajungă în cărțile de istorie în secolul al IV-lea î.Hr. Poziția sa peste Marea Mediterană față de Cyrene, un important oraș grecesc antic din Libia de astăzi, a însemnat probabil că Lissos a fost o oprire importantă pe rutele comerciale mediteraneene.

Structurile din diferite perioade de timp din Lissos sunt relativ bine conservate, inclusiv un templu unic închinat lui Asclepius, zeul grec antic al medicinei, o zonă rezidențială, un cimitir impresionant cu morminte cu două etaje, băi romane și biserici creștine. Arheologii au adăugat acum un odeon la această listă de structuri, în urma primei săpături efectuate la Lissos în mai bine de jumătate de secol.

Un odeon din vremea zeului grec antic al medicinei, Asclepius din Lissos

Katerina Tzanakaki, șefa adjunctă a Departamentului de Antichități și Muzee Preistorice și Clasice din cadrul Eforiei de Antichități din Chania, a condus noul proiect și a declarat pentru Live Science într-un e-mail că odeonurile „erau folosite pentru conferințe, concursuri literare și muzicale sau spectacole de teatru”.

În prima fază a săpăturilor de la odeon, Tzanakaki și echipa sa au găsit o parte din scenă, 14 rânduri de scaune și două camere laterale boltite. Odeonul datează din perioada romană, aproximativ din secolele I-IV d.Hr., o perioadă în care sanctuarul lui Asclepius din Lissos a fost transformat într-un centru politic cu o nouă podea din mozaic și portrete ale împăraților romani Tiberius și Drusus.

Din nefericire, odeonul a fost grav avariat în antichitate de rânduri de bolovani, probabil ca urmare a unui cutremur puternic din anul 365 d.Hr.

Odeonul a fost grav avariat

Întrucât odeonul era adiacent centrului orașului, Tzanakaki crede că ar fi putut funcționa și ca un bouleuterion, adică o clădire pentru întâlnirile consiliului municipal.

În timp ce definirea exactă a clădirii nou descoperite ar trebui să aștepte lucrările viitoare, „descoperirea unei clădiri de servicii publice într-un punct central al orașului antic, în apropierea templului lui Asclepius, adaugă noi informații la orizontul arheologic și istoric al zonei”, potrivit unei declarații traduse a Ministerului elen al Culturii și Sportului.

Lucrările viitoare o vor ajuta pe Tzanakaki să determine dacă a existat un zid exterior care susținea odeonul, iar această descoperire va influența lucrările de restaurare. Între timp, situl arheologic din Lissos rămâne deschis publicului; este accesibil printr-o scurtă excursie cu barca sau printr-o drumeție de două ore din orașul Sougia, aflat în apropiere.

Vă mai recomandăm și:

Teatrul Național București, cultură la kilometrul zero al Capitalei (DOCUMENTAR)

Cum erau îngrijite persoanele cu dizabilități în Grecia Antică?

Cinci situri arheologice mai puțin cunoscute din regiunea Attica, din Grecia

Un războinic bizantin cu maxilar cusut cu aur, descoperit de arheologi în Grecia

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase