Home » D:News » Lucrătorii medicali din Marea Britanie au intrat în prima grevă în masă din ultimul secol

Lucrătorii medicali din Marea Britanie au intrat în prima grevă în masă din ultimul secol

Lucrătorii medicali din Marea Britanie au intrat în prima grevă în masă din ultimul secol
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.12.2022

Zeci de mii de asistente medicale vor intra joi în grevă, aceasta fiind prima grevă în masă din ultimul secol în Anglia, Țara Galilor. În multe spitale se adoptă un program ca cel din ziua de Crăciun, iar asistentele spun că nu se bucură de această acțiune, care a fost o „decizie dificilă”.

Acțiunea, o încercare de a obține creșteri salariale peste inflație, va avea loc după ce discuțiile pentru evitarea ei s-au încheiat fără rezultat, scrie Sky News.

La zeci de spitale s-au organizat diverse forme de protest, iar mii de programări și operații au fost anulate. De asemenea, serviciile de sănătate au fost suspendate în multe zone, în stilul sărbătorilor bancare.

Personalul medical nu va lipsi din secțiile esențiale

Colegiul Regal al Asistenților Medicali (Royal College of Nursing – RCN) a declarat că va continua să asigure personal pentru chimioterapie, servicii de urgență pentru cancer, dializă, unități de îngrijire critică, terapie intensivă neonatală și pediatrică.

De asemenea, unele domenii ale serviciilor de sănătate mintală și ale serviciilor pentru persoanele cu dizabilități de învățare și autism sunt scutite de grevă.

Asistentele vor lucra în ture asemănătoare cu cele din ziua de Crăciun pentru pacienții din secțiile esențiale sau din Urgențe.

Saffron Cordery, director executiv interimar al NHS Providers, a declarat că agențiile NHS au „făcut tot posibilul” pentru a reduce impactul asupra pacienților.

„Dar este inevitabil că unele operații sau programări vor trebui reprogramate, iar spitalele fac tot posibilul pentru a minimiza perturbările. Valul de frig a intensificat cererea care era deja la niveluri record sau aproape de acestea, dar în ziua grevei vor face tot ce pot pentru a se asigura că serviciile esențiale sunt dotate cu personal corespunzător și că siguranța pacienților, care este întotdeauna prioritatea numărul unu, este protejată”, a declarat directorul executiv interimar al NHS Providers, Saffron Cordery.

Creșterile salariale ale lucrătorilor medicali, negociate intens

Directorul executiv al RCN, Pat Cullen, l-a acuzat pe secretarul pentru sănătate Steve Barclay de „beligeranță” după ce acesta a refuzat să discute problema salariilor – deoarece guvernul a acceptat deja recomandările făcute de NHS Pay Review Body (PRB) de a acorda creșteri salariale sub inflație de aproximativ 4%.

Astfel, aceștia ar fi primit o creștere salarială de aproximativ 1.400 de lire sterline.

RCN a cerut o creștere salarială cu 5% peste inflație, deși a indicat că ar accepta o ofertă mai mică.

Când a înaintat cifra de 5% organismului independent de evaluare a salariilor, în martie, inflația era de 7,5%.

De atunci, însă, inflația a crescut vertiginos, cu un indice de 14,2% în septembrie.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase