Home » D:News » O nouă statuie Moai a fost găsită pe Insula Paștelui

O nouă statuie Moai a fost găsită pe Insula Paștelui

O nouă statuie Moai a fost găsită pe Insula Paștelui
Credit foto: AFP/Ma’u Henua Indigenous Community/Profimedia
Publicat: 04.03.2023

O nouă statuie Moai a fost descoperită îngropată în albia unui lac secat din Rapa Nui, cunoscută și sub numele de Insula Paștelui. Echipa care a descoperit statuia crede că ar putea exista și mai multe care așteaptă să fie descoperite, după ce schimbările climatice au dus la secarea lacului.

Statuia a fost găsită la sfârșitul lunii februarie, potrivit Ma’u Henua, grupul care supraveghează parcul național Rapa Nui.

„Pentru oamenii Rapa Nui este o descoperire foarte, foarte importantă. Deoarece este aici, în lac și nimeni nu știe că există. Nici măcar strămoșii, bunicii noștri nu știu despre asta”, a spus vicepreședintele Ma’u Henua, Salvador Atan Hito, potrivit IFL Science.

Sculptura, mai mică decât cele aproximativ 1.000 de statui găsite în întreaga insulă

Sculptura, făcută din cenușă vulcanică solidificată, este mai mică decât multe dintre cele aproximativ 1.000 de statui găsite în întreaga insulă. Figurinele au fost transportate pe insulă prin mijloace neconfirmate. Există relatări ale locuitorilor insulei potrivit cărora statuile „mergeau” sau erau „înzestrate cu puterea de a se plimba în întuneric”.

Deși asta sună absurd, există o teorie, prezentată într-o lucrare din 2013, conform căreia statuile au fost plimbate pe jos pe insulă și așezate în poziție.

Arheologii ar putea găsi mai multe statui Moai

Nu se știe cum această statuie Moai a ajuns în albia lacului, dar descoperirea ar putea însemna că e posibil ca aceasta să nu fie ultima statuie găsită în acest loc.

„În condițiile aride pe care le avem acum, am putea găsi mai multe. Au fost ascunse de stufărișurile înalte care cresc în albia lacului, iar prospectarea cu ceva care poate detecta ce se află sub suprafața solului ne poate spune că, de fapt, există mai multe Moai în sedimentele din albia lacului. Acolo unde există o statuie Moai, există probabil mai multe”, a spus profesorul de arheologie Terry Hunt de la Universitatea din Arizona, SUA.

Vă mai recomandăm și: 

Limba pierdută a Insulei Paștelui. Ce știu lingviștii despre sistemul de glife rongorongo

6 mari civilizaţii care au dispărut în mod misterios. Ce s-a întâmplat cu locuitorii Insulei Paştelui

Un studiu pune la îndoială ipoteza că mayașii ar fi dispărut din cauza secetelor

Unelte de piatră făcute de maimuțe au fost găsite în Brazilia

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase